Društvo

Korona presek: U poslednja 24 sata preminulo 18 obolelih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2022

-

18:57

Korona presek: U poslednja 24 sata preminulo 18 obolelih
Korona presek: U poslednja 24 sata preminulo 18 obolelih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 18.316 osoba, od čega je pozitivno njih 6.589. Preminulo je 18 osoba. U bolnicama se nalazi 692 pacijenata, od čega je 28 na respiratorima.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana od 16.361 testirane osobe na koronu je bilo pozitivno njih 5.896. Preminulo je 14 obolelih, dok je 680 osoba bilo hospitalizovano . 

 

 

Već nekoliko dana u Srbiji broj zaraženih virusom korona varira između 5.000 i 7.000, te lekari kažu da sve ukazuje da smo na vrhu letnjeg talasa, da se narednih dana može očekivati stišavanje situacije i blagi pad broja zaraženih. Međutim, upozoravaju da već u septembru, kada deca krenu u vrtić i školu, zaposleni se vrate na radna mesta posle odmora, epidemijska kriva ponovo može da krene uzlaznom putanjom, te savetuju vakcinaciju, ali i osnovne protivepidemijske mere kao što su nošenje maski u zatvorenom.

Virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona prof. Tanja Jovanović očekuje stagnaciju i blagi pad broja zaraženih narednih dana, ali da se novi porast može očekivati od 1. septembra. Podseća da je tako svake godine, da se sa vraćanjem dece u kolektiv povećava broj respiratornih infekcija.

"Mislim da će doći do stagnacije i pada broja zaraženih narednih dana. To potvrđuju i brojevi od juče. Bolest u ovom talasu prati blaga klinička slika, ali su problem pacijenti koji imaju hronične bolesti, starije osobe. Zbog njih treba voditi računa i pridržavati se bar najosnovnijih protivepidemijskih mera koje su važile od samog početka", rekla je Jovanović za Euronews Srbija.
Ona je podsetila da su te osnovne protivepidemijske mere nošenje maski u zatvorenom, održavanje rastojanja među ljudima i dezinfekcija ruku.

"Za očekivati je da će doći i ove godine do porasta broja inficiranih virusom korona od 1. septembra. To je neminovnost. Međutim, već smo naučili da živimo sa koronom i moramo nastaviti u tom pravcu. Moram da naglasim da sam ja za poštovanje nekih osnovnih mera, a najvažnija je nošenje maski u zatvorenom prostoru", istakla je ona.

Komentari (0)

Srbija