Društvo

Nevreme se sručilo na Srbiju: Oluja napravila probleme sa snabdevanjem strujom, vetar čupao drveće, grad veličine oraha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2022

-

08:50

Nevreme se sručilo na Srbiju: Oluja napravila probleme sa snabdevanjem strujom, vetar čupao drveće, grad veličine oraha
Nevreme se sručilo na Srbiju: Oluja napravila probleme sa snabdevanjem strujom, vetar čupao drveće, grad veličine oraha - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Rade Prelić, Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jako nevrene praćeno grmljavinom, vetrom, kišom i gradom pogodilo je Srbiju. Najteže je bilo na severu zemlje, počevši od Bečeja, pa do Vrbasa i Crvenke gde je vetar čupao drveće, pa su tako stradala i putnička vozila.

Zbog nevremena u pojedinim delovima zemlje bilo je otežano snadbevanje strujom. Zbog obimne kiše došlo je do izlivanja vode u Novom Pazaru i Čačku.

U selima u okolini Čačka pao je grad veličine oraha i naneo manju materijalnu štetu, a grada je bilo i u Prijepolju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom.

"U narednih sat vremena na području južne Bačke (Futog i okolina) očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom i pojavom grada", piše u hitnom upozorenju RHMZ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ranije je Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas i sutra na području Srbije očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 sata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na području cele Srbije na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji danas lokalno mogu biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 sata, pojavu grada i jakog ili olujnog vetra.

Najtopliji dan

Vreo afrički vazduh juče nam je doneo jedan od najtoplijih dana od početka meteoroloških merenja davne 1888. godine. U pojedinim gradovima zabeleženo je čak 40 stepeni, što je za oko 10 stepeni iznad proseka za ovo doba godine. Najtoplije je bilo u Valjevu i Požarevcu, dok je u Beogradu i Novom Sadu zvanično izmereno 39 stepeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Nakon pravog tropskog dana već sinoć je našu zemlju zahvatilo osveženje u obliku kiše, pojačanog vetra i pada temperature i za više od 15 stepeni. Kiša koja je prvo počela da pada na jugozapadu i zapadu zemlje, tokom noći se proširila i na ostale predele", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je pojasnila da ciklon koji se juče nalazio iznad Italije i Jadranskog mora, danas stiže do Balkanskog poluostrva i sa sobom nosi nešto svežiju i vlažniju vazdušnu masu. Ona u kontaktu sa vrelim vazduhom iznad naše zemlje uzrokuje burne atmosferske procese.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"To znači da će i danas lokalno biti grmljavinskih nepogoda. Mestimično se očekuje do 40 mm kiše po kvadratnom metru, što je malo ispod mesečnog proseka", rekla je Gojković.

Vreme će biti promenljivo oblačno, povremeno sa slabom kišom, a intenziviranje padavina prognozira se za drugu polovinu dana, kada će kiša početi da pada i u istočnim predelima. Temperatura u većem delu zemlje danas ostaje malo ispod 30 stepeni, dok će na istoku i jugoistoku biti malo toplije, do 34.

Oblaci i kiša i u nedelju

Oblaci i kiša, kao i dodatni pad temperature obeležiće drugi dan vikenda. U nedelju će kiša padati tokom većeg dela dana i to uglavnom slabim i umerenim intenzitetom, a temperatura neće prelaziti 25 stepeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Iako dolazi do premeštanja ciklona dalje prema istoku, nestabilnost i hladna vazdušna masa ostaju, te će tokom cele sledeće nedelje vreme biti pretežno oblačno, ponegde sa kišom i temperaturom oko proseka, dakle od 25 do 30 stepeni.
 

Komentari (0)

Srbija