Društvo

Banko: Kentaur podvarijanta omikron soja koronavirusa nije postala dominantna

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

10:40

Banko: Kentaur podvarijanta omikron soja koronavirusa nije postala dominantna
Banko: Kentaur podvarijanta omikron soja koronavirusa nije postala dominantna - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović/Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog Instituta za mikrobiologiju i virusologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Ana Banko, izjavila je da je kenataur podvarijanta omikron soja koronavirusa primećena u više od 20 zemalja, ali da zasad ne pokazuje veći kapacitet probijanja imuniteta i da nije sigurno da li bi mogla da postane dominantan.

"Kentaur varijanta virusa je subvarijanta omikrona. Iako do sada nije pokazala veći kapacitet probijanja imuniteta u odnosu na još dominantnu BA.5 subvarijantu, kentaur ima jači afinitet vezivanja za receptore na našim ćelijama. Nejasno je da li bi mogo da preuzme dominaciju od BA.5. Mnogi joj ne daju takve šanse", izjavila je Banko za Politiku.

Navela je da je poslednjih dana jedino u Indiji zabeležen porast prisustva kentaur podvarijante, ali je primetila kako njega ne prate značajne promene broja hospitalizovanih.

Banko je naglasila da su od omikron soja kovida 19 najzaštićenije osobe sa takozvanim hibridnim imunitetom, što je kombinacija tri primljene vakcine i prirodno preležane infekcije.

Ona je navela da osobe vakcinisane sa tri doze i dalje imaju visoku zastitu od težih kliničkih posledica kovida 19 i objasnila kako je četvrta doza vakcine namenjena starijima od 50 godina i mlađima od 50 godina koji imaju neka pridružena oboljenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija