Društvo

Odluka Tima za škole: Neposredna nastava od 1. septembra, nema ograničenja broja učenika u odeljenjima

Komentari

Autor: S. T.

18/08/2022

-

14:37

Odluka Tima za škole: Neposredna nastava od 1. septembra, nema ograničenja broja učenika u odeljenjima
Odluka Tima za škole: Neposredna nastava od 1. septembra, nema ograničenja broja učenika u odeljenjima - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem sastanku Tima za škole razmatrana je epidemiološka situacija u zemlji i zaključeno je da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih", rekao je ministar prosvete Branko Ružić, a navodi se u saopštenju.

On je objasnio da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku. Ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara. 

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije. Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

U cilju podrške školama, stručnjaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" revidirali su Preporučene mere prevencije COVID-19 u školama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, koje je Ministarstvo prosledilo školama putem školskih uprava.

Dozvoljene ekskurzije i izleti

Ružić je rekao da je izvođenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima dozvoljeno.

"Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva COVID-19, kao i da  obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije“, rekao je Ružić, a navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, najavio je ministar.

Odluke na nedeljnom nivou

Inače, Tim za škole formiran je prošle godine na osnovu zaključka Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona. Zadatak Tima je bio da prati i analizira aktuelnu epidemiološku situaciju i na osnovu toga donosi odluke kako će biti organizovana nastava u školama. Formirao ga je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Sastancima prisustvuju epidemiolozi iz Batuta, ali i predstavnici Ministarstva prosvete, a povremeno i predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba.

Tokom prošle školske godine Tim za škole svakog četvrtka imao je sastanak gde je analizirana aktuelna epidemiološka situacija i na osnovu toga planirano kako će se nastava organizovati naredne nedelje. Direktori škola su zaključke dobijali u petak do 12 sati.

Zavisno od broja zaraženih u lokalnoj samoupravi, ali i među učenicima nastava je u školama organizovana po "semafor modelu". Semafor model je uveden kako bi đaci u jeku epidemije što duže ostali u školskim klupama. Nastava je organizovana neposredno, po kombinovanom modelu i onlajn. Semafor model je tokom godine više puta korigovan. Poslednja varijanta podrazumevala je da učenici jednog odeljenja prelaze na kombinovani model ukoliko imaju najmanje dva zaražena učenika. Kombinovani model nastave traje pet kalendarskih dana. Ukoliko se u grupi pojave najmanje tri zaražena učenika, grupa prelaze na onlajn nastavu u trajanju od pet dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija