Društvo

Više nema dileme, Ministarstvo prosvete za Euronews Srbija: Početak školske godine se ne odlaže

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2022

-

13:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Epidemija virusa korona ne posustaje, a u Srbiji se na dnevnom nivou beleži između 5.000 i 7.000 zaraženih. Dilemu u javnosti da li će zbog velikog broja zaraženih đaci sesti u školske klupe na vreme, rešilo je Ministarstvo prosvete. Poručuju da će školska godina početi 1. septembra kako je planirano. Za sutra je najavljena sednica Tima za škole na kojoj će analizirati aktuelnu epidemiološku situaciju i u skladu sa tim, ukoliko bude potrebe predložiti protivepidemijske mere koje će se primenjivati u školama. 

"Sastanak Tima za škole održaće se sutra, a na sastanku će se još jednom razmatrati preventivne i sanitarne mere i preporuke. Ministarstvo prosvete blagovremeno će obavestiti škole i javnost o eventualnim promenama u pogledu sprovođenja preventivnih mera za suzbijanje virusa korona i organizacije nastave", navode u Ministarstvu prosvete.

Tim za škole, koji čine epidemiolozi iz Instituta Batut i predstavnici Ministarstva prosvete, prošle godine je na nedeljnom nivou analizirao epidemijsku situaciju i na osnovu toga su donošene odluke kako će se organizovati nastava naredne nedelje i koje će se mere primenjivati.

Prethodno je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović za današnju Politiku naveo kao mogućnost odlaganje školske godine za nedelju dana zbog velikog broja zaraženih. Međutim, u izjavi za Euronews Srbija to nije pomenuo čak ni kao opciju. Ocenio je pak, trenutnu epidemijsku situaciju kao nesigurnu. 

Dodao je da među zaraženima i obolelima ima dosta mališana mlađih od četiri godine, ali da je mali broj inficiranih među decom školskog i predškolskog uzrasta.

"Ako ta situacija potraje do septembra najverovatnije će škole početi na vreme. To je važno jer su deca mnogo izgubila tokom prethodne dve i po godine u kvalitetu nastave. Očigledno da bolje podnose ove podsojeve nego odrasli. Na sednici Tima za škole biće analizirana aktuelna situacija, kako bi početak školske godine protekao kako treba", rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.  

Ima mnogo više zaraženih

On je naveo da je mnogo veći broj zaraženih od zvaničnih podataka, jer mnogi nemaju nikakve simptome bolesti te se ne javljaju lekaru, a samim tim i ne testiraju.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Broj pozitivnih ne odgovara stvarnoj situaciji, on je sigurno, pet, šest puta veći. Ogroman broj ljudi nema tegobe ili su blage kliničke slike. Treba očekivati da će škole početi da rade normalno. Međutim, velika je odgovornost na rukovodstvu škole, nastavnicima i roditeljima da se stvore uslovi da sve dobro funkcioniše. To znači da, ako je neophodno, ne bude 30 učenika u odeljenju već 15,  da roditelji budu odgovorni i ne šalju decu sa povišenom temperaturom u školu. Na taj način ćemo omogućiti da škola funkcioniše. Sa druge strane prosvetni radnici moraju da paze na svoje zdravlje", istakao je on.

Upitan da li je završeno sa onlajn nastavom koja je često primenjivana tokom epidemije Tiodorović smatra da više nema potrebe za učenjem na daljinu.

"Mislim da jesmo završili. Za to su odgovorni i kompetentni prosvetni sistem, ali mislim da to nije neophodno", istakao je on.

Ukoliko se nastavi trend povećanja broja zaraženih ili hospitalizovanih na visokom nivou, smatra da na jesen treba uvesti obavezno nošenje maski u zatvorenom, što su već uradile neke evropske zemlje.

Stagnacija i pad broja zaraženih

Virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona prof. Tanja Jovanović rekla je ranije za Euronews Srbija da očekuje stagnaciju i blagi pad broja zaraženih narednih dana, ali da se novi porast može očekivati od 1. septembra. Podseća da je tako svake godine, da se sa vraćanjem dece u kolektiv povećava broj respiratornih infekcija.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mislim da će doći do stagnacije i pada broja zaraženih narednih dana. To potvrđuju i brojevi od juče. Bolest u ovom talasu prati blaga klinička slika, ali su problem pacijenti koji imaju hronične bolesti, starije osobe. Zbog njih treba voditi računa i pridržavati se bar najosnovnijih protivepidemijskih mera koje su važile od samog početka", rekla je Jovanović za Euronews Srbija.

Ona je podsetila da su te osnovne protivepidemijske mere nošenje maski u zatvorenom, održavanje rastojanja među ljudima i dezinfekcija ruku.

"Za očekivati je da će doći i ove godine do porasta broja inficiranih virusom korona od 1. septembra. To je neminovnost. Međutim, već smo naučili da živimo sa koronom i moramo nastaviti u tom pravcu. Moram da naglasim da sam ja za poštovanje nekih osnovnih mera, a najvažnija je nošenje maski u zatvorenom prostoru", istakla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija