Društvo

Korona i početak škole: Zbog visokih brojki prati se situacija, Pašić za Euronews Srbija o tome da li će biti pomeranja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/08/2022

-

16:01

Korona i početak škole: Zbog visokih brojki prati se situacija, Pašić za Euronews Srbija o tome da li će biti pomeranja
Tanjug/Ministarstvo prosvete - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Približava se početak nove školske godine, a sa porastom broj zaraženih virusom korona, roditelji, nastavnici, đaci, sve češće postavljaju pitanje kako će biti organizovana nastava i da li će školska godina početi kako je planirano. Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da će narednih sedam do deset dana biti doneta odluka kako će đaci krenuti u školu. Iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija kažu da je Tim za škole održao jedan sastanak na kome je analizirana situacija i da je dogovoreno da školska godina počne 1. septembra i da nikakvih pomeranja neće biti.

Ono što brine epidemiologe je povratak u kolektiv nakon letnje pauze. Respiratorne infekcije posebno dobijaju na ubrzanju povratkom đaka u školu, dece u vrtiće, zaposlenih na radna mesta posle odmora. U novom letnjem talasu virusa korona na dnevnom nivou u Srbiji se beleži više od 7.000 zaraženih, jedino teši podatak što oboleli od kovida imaju blažu kliničku sliku. Lekari strahuju da će od 1. septembra virus dodatno ubrzati. 

Prof. Tiodorović navodi da će ukoliko broj zaraženih bude rastao, ukoliko bolnice budu počele ubrzano da se pune, možda morati ponovo da bude uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

"Zajedno sa Ministarstvom prosvete za sedam do 10 dana razmotrićemo situaciju u vezi sa polaskom u školu, pa ćemo predložiti najbolje rešenje.  Za škole je svako pomeranje značajno, jer utiče na kvalitet nastave i organizaciju. To ćemo videti u narednih od sedam do 10 dana, pratićemo brojeve, videćemo šta je najbolje pa ćemo to i predložiti. U septembru možemo očekivati mogući zalet jer radno aktivno stanovništvo masovno se vraća na posao, počinju škole i normalno je očekivati i porast broja", rekao je Tiodorović za Blic.

Pašić: Školska godina kako je predviđeno

Izjava prof. Tiodorovića mnogi su protumačili kao mogućnost ponovnog vraćanja maski u škole, kao obaveznu meru za đake i nastavnike.

U Ministarstvu prosvete kažu da je juče održan sastanak Tima za škole (predstavnici Instituta Batut, Ministarstva prosvete), da je analizirana aktuelna situacija i dogovoreno da školska godina počne 1. septembra, kao što je predviđeno.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Pomoćnim ministra prosvete Milan Pašić rekao je za Euronews Srbija da je planirano da se održi još jedan sastanak do kraja avgusta, analizira situacija i shodno tome znaće se da li će biti novih preporuka.

"Na jučerašnjem sastanku sagledana je celokupna situacija, dobili smo mišljenje od njih (epidemiologa) i dogovoreno je da nastavna godina počne 1. septembra, kao što je predviđeno i nikakvih pomeranja neće biti. Niko ne treba da brine. Imaćemo još jedan sastanak Tima za škole do kraja avgusta. Cilj nam je da neposredna nastava funkcioniše. Ukoliko neke mere budu uvođene, škole će biti blagovremeno obaveštene o tome", rekao je Pašić za Euronews Srbija.

Odluke na nedeljnom nivou

Inače, Tim za škole formiran je prošle godine na osnovu zaključka Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona. Zadatak Tima je bio da prati i analizira aktuelnu epidemiološku situaciju i na osnovu toga donosi odluke kako će biti organizovana nastava u školama. Formirao ga je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Sastancima prisustvuju epidemiolozi iz Batuta, ali i predstavnici Ministarstva prosvete, a povremeno i predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba.

Tokom prošle školske godine Tim za škole svakog četvrtka imao je sastanak gde je analizirana aktuelna epidemiološka situacija i na osnovu toga planirano kako će se nastava organizovati naredne nedelje. Direktori škola su zaključke dobijali u petak do 12 sati.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Zavisno od broja zaraženih u lokalnoj samoupravi, ali i među učenicima nastava je u školama organizovana po "semafor modelu". Semafor model je uveden kako bi đaci u jeku epidemije što duže ostali u školskim klupama. Nastava je organizovana neposredno, po kombinovanom modelu i onlajn. Semafor model je tokom godine više puta korigovan. Poslednja varijanta podrazumevala je da učenici jednog odeljenja prelaze na kombinovani model ukoliko imaju najmanje dva zaražena učenika. Kombinovani model nastave traje pet kalendarskih dana. Ukoliko se u grupi pojave najmanje tri zaražena učenika, grupa prelaze na onlajn nastavu u trajanju od pet dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija