Društvo

Populacija orlova krstaša u Srbiji se povećava

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

14:55

Populacija orlova krstaša u Srbiji se povećava
Orao krstaš - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Orlovi krstaši (Aquila heliaca), ptica koja krasi grb Srbije i predstavlja nacionalni simbol, zamalo su iščezli sa našeg neba 2016.godine kada je bilo poznato samo jedno gnezdo krstaša, dok je ove godine populacija, uz pomoć Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, porasla na pet parova.

Te 2016. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započinje rad na međunarodnom projektu PannonEagle LIFE, navodi se u saopštenju Društva.

Zajedno sa partnerima iz još četiri evropske države, članovi i saradnici Društva poslednjih šest godina predano rade na aktivnoj zaštiti krstaša, pre svega kroz otklanjanje i ublažavanje ljudskih faktora koji uzrokuju stradanje ovih ptica.

Danonoćno čuvanje tada jedinog gnezda omogućilo je uspešno gnežđenje i preživljavanje mladunaca, te obilasci terena, saradnja sa lovcima, poljoprivrednicima i raznim institucijama doprineli su da se na području severnog Banata značajno umanje trovanja divljih životinja, posebno ptica, čime su krstaši dobili više šansi za opstanak.

Prekretnica se, kako navode iz Društva, dogodila u proleće 2020. godine kada su dva nova orlovska para počela da se gnezde na severu Banata.

Uz dodatne napore na očuvanju staništa, postavljanju bezbednih gnezda, sprečavanju uznemiravanja, trovanja i ubijanja ptica, u zimu i proleće 2022. u srednjem Banatu još dva para krstaša napravila su gnezda, čime je populacija narasla na pet parova.

Dva srednjebanatska para nisu imala uspeh ove godine, kako preciziraju iz Društva, jedan je prekinuo gnežđenje zbog nepoznatih razloga, a drugi par je napustio polog od dva jaja usled čestog uznemiravanja poljoprivrednim mašinama.

Saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, od početka marta dežurali su na terenu u nastojanju da očuvaju mir neophodan za uspešno izleganje i izletanje mladunaca krstaša.

Ove impozantne ptice, inače, zahtevaju specifične uslove za uspešno izvođenje potomstva, poput visokog, čvrstog drveća na kojima prave masivna gnezda, dovoljne količine dostupnog plena, kao i odsustvo zagađenja i uznemiravanja.

U saopštenju naglašavaju da je važno napomenuti da je u današnjem pejzažu Vojvodine vrlo teško pronaći prostore u kojima će orlovi imati sve neophodne uslove za razmnožavanje.

Veliki trud u zaštiti krstaša ove godine doprineo je da se izlegne pet mladunaca, ali je krajem juna olujno nevreme u Banatu srušilo je jedno gnezdo, a prilikom pada jedan od dva mladunca je nastradao.

Druga ptica u tom gnezdu spasena je brzom reakcijom saradnika Društva, lovočuvara Radenka Cvejanova iz Srpskog Krstura, koji već godinama budno motri i brine o orlovima.

Uz podršku čuvara zaštićenog područja "Pašnjaci velike droplje” i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode,kolege Društva su zbrinule preostalog mladunca i omogućili da u improvizovanom gnezdu roditelji nastave da ga hrane.

Od prošle godine kretanja dva mlada krstaša, Mime i Mihajla, prate se uz pomoć savremene satelitske tehnologije.

Orlovi dobijaju i metalne i plastične ornitološke prstenove kako bi se znalo njihovo poreklo i starost.

Praćenja orlova služe da se zabeleže kretanja, ponašanja i staništa koja posećuju kako bi im se omogućila efikasna zaštita na terenu.

U slučaju povreda ili stradanja ptica, satelitski odašiljači pomažu da se brzo reaguje i ptice zbrinu ili da se urade neophodni uviđaji.

profimedia

 

Ove godine akciju obeležavanja krstaša Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovelo je uz pomoć Departman za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu, Lovačkog udruženja "Srpski Krstur“, Lovačkog udruženja "Perjanica“ iz Mokrina, Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije "Josif Pančić” i Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME - BirdLife Hungary).

Društvo je ugostilo i studente iz partnerskih organizacija iz Albanije (Albanian Ornithological Society) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore) koji su imali prilike da se upoznaju sa procedurama i tehnikama obeležavanja divljih ptica.

U čast lovočuvara koji je spasao orlića kod Banatskog Aranđelova, taj mladunac po njemu je nazvan Radenko, dok je drugi obeleženi krstaš, mlada ženka iz gnezda kod Mokrina, nazvana je Ivanka.

I Radenko i Ivanka prethodnih dana izleteli su iz gnezda i trenutno se zadržavaju u neposrednoj okolini svog doma u nepreglednim ravnicama severnog Banata, a uskoro će ih roditelji prisiliti da samostalno love i obezbeđuju obroke.

Iz Društva preciziraju da je prva godina života donosi najveće izazove za mlade orlove, jer im šanse za preživljavanje značajno umanjuju nedostatak hrane, trovanja, upucavanja i stradanja na dalekovodima.

Obeležavanje krstaša tokom 2022. godine omogućeno je realizacijom projekta „Birds Without Borders - Phase II“ podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund - WBF) i Evropske Unije kroz program u okviru poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata „Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu“, kao i kroz projekat „PannonEagle LIFE“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku LIFE programa Evropske Unije.

Komentari (0)

Srbija