Društvo

Lekari Klinike "Laza Lazarević" upozoravaju: Mladi sve više konzumiraju alkohol, ne razmišljaju o dugoročnim posledicama

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

11:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić kaže da je zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci postala standardna pojava u ustanovama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja i da je sve više mladih među korisnicima.

Uz napomenu da klinika prima starije od 18 godina, ona ističe da su svi adolescenti koji dolazi sa nekim mentalnim smetnjama u hitnim dežurstvima pod dejstvom alkohola.

"Trend je kod mlade populacije u celom svetu da nema izlaska bez alkohola i da je to pitanje časti, a dokazivanje i položaj u vršnjačkoj grupi koje je za njih jako važno", istakla je Stašević Karličić u izjavi Tanjugu.

Ona napominje da smo kultura koja je jako tolerantna prema alkoholizmu.

"Nema ni slavlja, ni tuge, ni bilo kojeg drugog povoda koje prosečni stanovnik Srbije ne začini alkoholom ne razmišljajući o dugoročnim posledicama štetnog upotrebe, zloupotrebe i zavisnosti od alkohola", poručila je Stašević Karličić.

Ona dodaje da su mladi posebno podložni uticaju alkohola jer je odrastanje i period razvoja ličnosti zahtevan, stresogen i težak za svakog čoveka.

"Mladi reaguju dramatičnije na svaki uticaj iz spoljašnje sredine čak i na male povode. To uzrokuje akutnu anksioznost velikog intenziteta koju oni leče alkoholom koji ima i sedativno dejstvo. Mi često alkohol zovemo angsiolikom širokih narodnih masa", kaže direktorka klinike "Laze Lazarević" i dodaje da je problem i u njegovoj dostupnosti, te ga mladi zato često koriste, kao i zbog brzog efekta sedacije.

Zavisnost od psihoakrivnih supstanci

"Zloupotreba, štetna upotreba, zavisnost od psihoaktivnih supstanci su najčešće sekundarni poremećaji kojima pokrivamo neke druge tegobe koje spadaju u simptome nekog drugog mentalnog poremećaja ili samo prosto simptome aksioznosti, poremećaja spavanja, a prvenstveno poremećaje raspoloženja", upozorava Stašević Karličić.

Pixabay

 

Ona ističe da samo prevencija garantuje i kvalitet života i kvalitet zdravstvenog sistema na duže staze. U prevenciju za mlade, kaže, spada pre svega zdravstveno prosvećivanje, ljudi moraju da znaju šta je alkohol i kako on deluje na naš organizam i sa tim saznanjima moraju krenuti od najranijeg uzrasta, od porodice, a zatim i u školi.

"To je najodrživiji program koji nam garantuje javno zdravlje, koji je i najveći resurs koji imamo", poručuje Stašević Karličić.

Ona opominje da kratkoročne posledice konzumiranja alkohola za mlade pre svega mogu biti opasnost po život, zdravlje i bezbednost, jer mladi zbog konzumacija alkohola često imaju neželjene događaje i akcidente - tuče, saobraćajne nesreće ili povrede posle burnih noći punih alkohola.

Srednjedugoročne posledice konzumiranja alkohola među mladima su neuspeh u školi, problemi sa školom, problemi u emocionalnim vezama, problemi sa zakonom, dok su dugoročne posledice višestruke.

"Alkohol uzrokuje bolesti zapaljenja creva, želuca, a kasnije i jednjaka, kardivaskularnog sistema, jetre, a zatim utiče na mozak koji uzrokuje impusivnost, pad koncentracije, poremećaje spavanje, akutne psihotične epizode", upozorava direktorka klinike "Laza Lazarević".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija