Društvo

Čović: Političke partije treba da se ujedine po pitanju Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

23:08

Čović: Političke partije treba da se ujedine po pitanju Kosova i Metohije
Čović: Političke partije treba da se ujedine po pitanju Kosova i Metohije - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji potpredsednik vlade i šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenio je danas da rukovodstvo Srbije za sada dobro i pažljivo vodi situaciju na KiM i zaključio da je neophodno da svi politički subjekti u našoj zemlji pokažu jedinstvo po tom pitanju.

Čović smatra da će doći do nove preraspodele moći u svetu i da su zapadne sile toga svesne, a da naša zemlja u toj situaciji mora da vodi fleksibilnu politiku, kako bi zadržala KiM kao svoju teritoriju.

"Doći će do nove preraspodele moći u svetu, a da mi kao mala zemlja moramo da budemo vrlo pažljivi i fleksibilni i da nikada ne trgujemo sa 17 odsto naše teritorije, pa po cenu ulaska u EU", rekao je Čović za Tanjug.

On se osvrnuo na današnji sastanak zvaničnika EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao da očekuje određeni napredak u odnosima Beograda i Prištine, bez obzira što premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti ne želi da sarađuje.

"Razgovori koje sada ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće biti ni malo laki, ali očekujem određen napredak i da će Kurti shvatiti da nije ni trenutak ni vreme, kao i da nije u poziciji da uslovljava i pravi konfliktne situacije", kazao je Čović.

Čović je kazao da o odnosu Beograda i Prištine može da govori i na osnovu razgovora Lajčaka i Eskobara sa predstavnicima albanske strane u Prištini, te zaključio da su prištinski zvaničnici shvatili da se situacija "ne odvija onako kako su oni zamislili".

Smatra da su američki zvaničnici počeli da shvataju da neće doći do priznanja Kosova i da u Srbiji ne postoji nijedna politička ličnost koja bi na to pristala, ali i upozorio, iz ličnog iskustva, da treba biti oprezan sa njihovim izjavama i ustupcima koje prave srpskoj strani.

Podsetio je da je KFOR juče upozorio da će reagovati na barikade i poručio da Međunarodna zajednica treba da reaguje na to što albanska strana krši sporazume i provocira drugu stranu.

"Albanci i međunarodna zajednica moraju da budu svesni da je svaki incident opasan u vremenima u kojima živimo zbog velikih iskušenja i problema na globalnom nivou", rekao je Čović.

Kazao je da će ukoliko dođe do nemira na KiM "okidač povući" Albanaci, ali da će odgovornost biti i na Amerikancima i Nemcima i Britancima i svim zemljama koje su im za to dale oružje.

Kada je u pitanju najavljena sednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da se obrati predsednik Aleksandar Vučić Čović je kazao da ni na jednoj sednici od devedesetih do danas nije došlo do potpunog konsenzusa političkih subjekata u Srbiji po pitanju KiM, što je, kaže, neophodno kako bi se rešio jedan od najvažnijih nacionalnih i političkih problema.

"Nema tu politizarenja i tu treba da se zaustave sve priče izdajnici, patriote, nepatriote i da se postigne jasan precizan konsenzus o pitanju KiM", rekao je Čović.

Komentari (0)

Srbija