Društvo

Istraživanje pokazalo: Sagorevanje uglja u energetskom sektoru najveći izvor zagađenja PM 2,5 česticama u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2021

-

22:22

Istraživanje pokazalo: Sagorevanje uglja u energetskom sektoru najveći izvor zagađenja PM 2,5 česticama u Srbiji
Istraživanje pokazalo: Sagorevanje uglja u energetskom sektoru najveći izvor zagađenja PM 2,5 česticama u Srbiji - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Najveći izvor zagađenja vazduha PM2,5 česticama u Srbiji je sagorevanje uglja u elektroenergetskom sektoru, pokazuju podaci velikog međunarodnog istraživanja objavljenog u časopisu "Nature", koje je ispitivalo izvore zagađenja vazduha i njihov uticaj na zdravlje u 204 države na svetu.

Autori istraživanja navode da je dugoročno izlaganje PM2,5 česticama najveći spoljni rizik po zdravlje ljudi, te da je izazvalo 4,1 miliona smrti na celoj planeti u 2019. godini. Imajući u vidu veliki uticaj na zdravlje, svrha istraživanja bila je da se otkriju izvori zagađenja ovim česticama.

Andre Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda za Euronews Srbija rekao je da je ta ustanova izradila plan kvaliteta vazduha.

"To je jedan opširni dokument i u okviru 14 specifičnih ciljeva u kojima je raspoređeno 80 mera. Ti ciljevi su pre svega usmereni, te mere na smanjenje emisija iz dominantnih izvora zagađujućih materija na teritoriji Beograda, a  to su svakako saobraćaj, individualno ložišta i velika termoelektronska postrojenja", rekao je i dodao:

"Tu su mere za obnavljanje voznog parka i privatnih lica, ali i mere za motivisanje ljudi da koriste neke alternativne vidove transporta kao što su biciklizam. Tu su i mere koje se odnose na edukaciju stanovništva - kako i na koji način svako od nas može da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha".

Plan kvaliteta vazduha je nedavno usvojen u Skupštini grada i iz ovog Zavoda očekuju od nadležnih službi u gradu da te mere krenu da primenjuju.

Euronews Jutro

Na pitanje kako tumače u Zavodu merenja koje rade sve više građani i pojedine nevladine organizacije i rezultate koji se ne poklapaju sa zvaničnim, on je odgovorio:

"Uredbom su jasno definisani uslovi. Gradski zavod za javno zdravlje vrši kontrolu kvaliteta vazduha standardnim referentnim metodama koje su u skladu sa EU. To su metode koje su akreditovane", kaže Šoštarić.

Nemanja Milović sa portala Klima101.rs, govoreći o tome kako čestice PM2,5 dopiru do vazduha, kaže da te čestice nastaju na dva načina kada se govori o sagorevanju goriva.

"Nastaju primarno, kada se gorivo ne sagori u potpunosti i onda oni zajedno sa dimom i izduvnim gasovima se formiraju te sitne čestice koje dođu do vazduha. Ali pored toga PM2,5 čestice se formiraju na još jedan način - takozvanom sekularnom partikulacijom. To znači da od gasova koji izađu, u slučaju uglja, to su najčešće sumporovi oksidi, kada su određeni vremenski uslovi povoljni, kao što na primer da je hladno, nema vetra, onda se ti gasovi, kroz fizičko-hemijski proces opet pretvaraju u te sitne čestice", objasnio je Milović.

Rekao je da su te čestice veoma štetne, te objasnio da su one veoma sitne, kao i da taj broj 2,5 određuje njihovu veličinu u mikronima.

"To je nekoliko puta sitnije od prečnika ljudske dlake", ukazao je Milović.

Pogledajte više u videu:

Euronews Serbia

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija