Društvo

Upozorenje RHMZ: Na snazi narandžasti meteoalarm, dva dana obilnih padavina, uz jak vetar i grad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/09/2022

-

11:57

Upozorenje RHMZ: Na snazi narandžasti meteoalarm, dva dana obilnih padavina, uz jak vetar i grad
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se danas i sutra na područiju Srbije povremeno očekuju pljuskovi i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji, sa više od 20 litara za kratko vreme, uz grad i jak vetar u zoni padavina.

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, u toku noći između četvrta i petka očekuju nas obilnije padavine u centralnim, istočnim i južnim delovima Srbije sa količinom kiše lokalno većom od 40 litara po kvadratu. U Srbiji je danas na snazi narandžasto i žuto upozorenje zbog pljuskova i grmljavine.

Printscreen RHMZ

 

 

Naranžasti meteo alarm na snazi za predele zapadne, istočne i jugoistočne Srbije, Vojvodine, kao i za teritoriju Pomoravlja i Šumadije.

Printscreen RHMZ

 

 

Prema izgledima za sedam narednih dana, do 8. septembra, u petak pretežno oblačno i hladnije. Na severozapadu Srbije uglavnom suvo, a u ostalim krajevima s kišom, na jugu i jugoistoku i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Posle podne i uveče postepen prestanak padavina uz delimično razvedravanje. 

U subotu ponovo toplije i u većem delu suvo uz sunčane intervale, a kratkotrajna kiša ili pljusak uz promenljivu oblačnost očekuju se još ponegde na istoku Srbije i u planinskim predelima.

U nedelju prolazno naoblačenje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Nestabilno vreme će se zadržati i u prvom delu naredne sedmice, samo će na severu Srbije biti pretežno sunčano.

Tremparatura u petak pada ispod 20 stepeni

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da intenzivan ciklon koji se nalazi severoistično od Balkanskog poluostrva donosi zahlađenje, a samim tim i novo naoblačenje koje će danas i sutra zahvatiti našu zemlju i lokalno doneti nešto obilnije padavine.

"Već u ranim jutarnjim satima došlo je do jačanja severnog i severoistočnog vetra, što naznačava priliv hladne vazdušne mase. Maksimalna dnevna temperatura će u Vojvodini biti oko 20, dok na krajnjem jugu i jugoistoku ostaje i do 28 stepeni Celzijusa. Sa prilivom hladne vazdušne mase došlo je do dodatne destabilizacije vremena koja omogućava formiranje i razvoj kišonosnih oblaka. Tako je već tokom noći slaba kiša zahvatila krajnji sever zemlje, a kasnije tokom dana, padavinska zona se proširuje na celu Srbiju", kaže Gojković. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Dodaje da će kiša povremeno padati sve do petka uveče, ali da nakon toga dolazi do postepenog prestanka padavina, prvo u Vojvodini, a u subotu dolazi do razvedravanja u većem delu Srbije. 

"Maksimalna dnevna temperatura će u petak biti ispod 20 stepeni, ali već u subotu, sa razvedravanjem dolazi do otopljenja, pa će maksimalna dnevna ponovo dostizati 23 stepeni Celzijusa", kaže ona.

Još jedno prolazno naoblačenje sa lokalnim pljuskovima zahvatiće centralne predele u nedelju. Početkom sledeće nedelje vreme će biti pretežno sunčano, ponegde sa kišom, ali i malo toplije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija