Društvo

Elizabeta II u društvu Tita i Jovanke: Kako je izgledala poseta britanske kraljice Beogradu pre pola veka

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.M.

10/09/2022

-

14:52

Elizabeta II u društvu Tita i Jovanke: Kako je izgledala poseta britanske kraljice Beogradu pre pola veka
Kraljica Elizabeta II i Josip Broz Tito - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno 50 godina, oktobra 1972. na poziv predsednika Josipa Broza Tita, kraljica Elizabeta Druga je, u pranji suprugra princa Filipa i ćerke princeze Ane, posetila SFR Jugoslaviju, gde je boravila nekoliko dana.

To je bila prva poseta kraljice komunističkoj državi, a britanski mediji preneli su da ju je dočekala velika masa naroda.

Tito i njegova supruga Jovanka dočekali su kraljevsku delegaciju na aerodromu. Kraljica je na tom događaju nosila plavi vuneni mantil sa plavim šeširom. Nakon protokolarnog pozdrava, kraljevski i predsednički par uputio se ka Belom dvoru na Dedinju dok su ih usput pozdravljali građani mašući zastavama dveju zemalja.

Kraljica je najpre dva dana boravila u Beogradu, gde je prvog dana posete 17. oktobra zasadila drvo u Parku mira i prijateljstva, a za kraljevski par je bio organizovan obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku.

Kraljica je od gradonačelnika Beograda Branka Pešića dobila zlatnu plaketu Beograda.

Tito i njegova supruga priredili su kraljevskoj porodici svečanu večeru. U okviru zvanične posete kraljica Elizabeta je Plavim vozom otputovala u Titograd, a zatim u Dubrovnik. Četvrtog dana posete, 20. oktobra je posetila Zagreb i ostrvo Brione. 

Komentari (0)

Srbija