Društvo

Patrijarh Porfirije i arhijereji u jasenovačkom manastiru: "Jasenovac kao najveća golgota sabira i ostala žrtvena mesta"

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2022

-

11:23

Patrijarh Porfirije i arhijereji u jasenovačkom manastiru: "Jasenovac kao najveća golgota sabira i ostala žrtvena mesta"
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/HINA/Srpsko narodno vijeće

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava.

Liturgiji su prisustvovali potomci jasenovackih žrtava, srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik, princ Filip i princeza Danica Karađorđević kao i druge visoke zvanice i brojni vernici.

"Neka Bog da, da molitvama Svetih Novomucenika Jasenovackih mir božji, ljubav i radost dođu među sve nas ovde i sve druge ljude", rekao je Porfirije.

Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje, a onima koji nisu dobre volje, da molitvama Svetih Novomucenika Jasenovackih postanu ljudi dobre volje, kazao je Porfirije, prenosi Hina.

Nakon liturgije, obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je rekao da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom svetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mesta, od Jadovna do Čakora i Kraljeva i Kragujevca.

"Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje", kazao je mitropolit Joanikije.

Kako je podsetio, kada je patrijarh srpski German 1984. ovde u Jasenovcu rekao "Praštamo, ali ne zaboravljamo", on je zapravo to rekao iz "osećanja prisustva Svetih Mučenika na ovome žrtvenome i svetome mestu", prenosi TV Hram.

"Ako je Gospod njih već proslavio i projavio, kako onda da ne otvorimo svoja srca za oproštaj. A nezaborav šta znači? To ne znači da skupljamo gnev i mržnju za osvetu, ne dao Bog, jer tako bismo odbili milost Božiju od sebe i milost Svetih Mučenika, nego negujemo liturgijsko proslavljanje i pamćenje i pominjanje. To je pravi nezaborav", poručio mitropolit Joanikije.

Posle liturgije položeni su venci na spomenik žrtvama ispred jasenovačkog manastira koji su podigli Rusi, nakon čega je Patrijarh srpski Porfirije u pratnji arhijereja posetio srpsku školu iz 1847. godine u Jasenovcu gde je zajedno sa srpskim članom Presedništva BiH Miloradom Dodikom otkrio ploču posvećenu obnovi škole koja se radi zahvaljujući sredstvima koje je darovala Vlada Republike Srpske.

Jasenovac je najtužnije srpsko mesto koji evocira teške uspomene, izjavio je Dodik.

Kod humke u Spomen-području Jasenovac patrijarh Porfirije osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač u spomen svih novomučenika jasenovačkih.

Komentari (0)

Srbija