Društvo

Propalo zdanje dobiće novi sjaj: Priprema za restauraciju dvorca porodice Bisingen-Nipenburg iz 19. veka

Komentari

Autor: Fonet

11/09/2022

-

13:56

Propalo zdanje dobiće novi sjaj: Priprema za restauraciju dvorca porodice Bisingen-Nipenburg iz 19. veka
Propalo zdanje dobiće novi sjaj: Priprema za restauraciju dvorca porodice Bisingen-Nipenburg iz 19. veka - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Grozdana Milenkov izjavila je FoNetu da je u pripremi projektna dokumentacija za konzervatorske i restauratorske radove na obnovi dvorca porodice Bisingen-Nipenburg u selu Vlajkovac, desetak kilometara od Vršca, koji je u izuzetno lošem stanju.

"Kao Zavod smo 2021. i 2022. godine konkurisali za statičku ekspertizu dvorca u Vlajkovcu. Kada se završi projektna dokumentacija znaćemo više detalja, u smislu koliko će koštati obnova i ko će je izvesti, kao i šta će biti plan buduće namene", rekla je Grozdana Milenkov.

Ona je podsetila da je Ministarstvo kulture podržalo projekat Dvorci Srbije, među kojima se nalazi i dvorac u Vlajkovcu. Dvorac u Vlajkovcu je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Izgradio ga je grof Đerđ Močonji 1859. godine, a 30 godina kasnije udajom njegove ćerke kao miraz dolazi u posed grofa Bisingen-Nipenburga.

Lokalni meštani rekli su FoNetu da su nekoliko puta iz dvorca osetili miris paljevine, a da već duže vreme niko ne ulazi zbog bezbednosti. Skoro ceo krov se urušio. Urušile su se i čitave prostorije.

Komentari (0)

Srbija