Društvo

U Klinici za kardiohirurgiju u Nišu danas je otvorena Banka krvi "Dr David Albali"

Komentari

Autor: FoNet

12/09/2022

-

18:50

U Klinici za kardiohirurgiju u Nišu danas je otvorena Banka krvi "Dr David Albali"
Dobrovoljni davaoci krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Klinici za kardiohirurgiju u Nišu danas je, uz podršku Ambasade Izraela, otvorena Banka krvi "Dr David Albali", koja će snabdevati i druge klinike u starom delu Univerzitetskog kliničkog centra, objavile su Južne vesti.

Načelnik Banke krvi Milan Lazarević rekao je da je izraelska ambasada poklonila najsavremeniju opremu vrednu 200.000 evra.

"Donacija obuhvata automatsku i manuelnu opremu za predtransfuziono testiranje pacijenata, namenske frižidere i zamrzivače za skladištenje krvi i produkata od krvi, sisteme za suvo otapanje zamrznutih krvnih produkata, transportne frižidere, termostate, centrifuge, pipetore i sve što je neophodno za jednu modernu banku krvi", precizirao je Lazarević.

Ambasador Izraela Jahel Vilan podsetio je da se ove godine obeležavaju tri decenije od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela i da je otvaranje Banke krvi u Nišu jedan od značajnijih događaja tokom njegovog mandata.

"Jako mi je drago što će Banka krvi nositi ime po Davidu Albali, koji predstavlja najbolju personifikaciju tog prijateljstva i dobrih odnosa naših naroda", rekao je Vilan i dodao da su jevrejski i srpski narod zajedno prolivali krv tokom Prvog svetskog rata i, ne tako voljno, tokom Drugog svetskog rata.

Otvaranje Banke krvi predstavlja posebnu simboliku, da sva ta naša stradanja u prošlosti možemo da pretvorimo u nešto pozitivno i korisno građanima, zaključio je ambasador. Otkrivena je i spomen-bista srpskom patrioti i vojnom lekaru jevrejskog porekla Davidu Albali, po kome je Banka i dobila naziv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija