Društvo

Treći dan male mature: Osmaci danas polažu kombinovani test

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

06:54

Treći dan male mature: Osmaci danas polažu kombinovani test
Treći dan male mature: Osmaci danas polažu kombinovani test - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Kombinovanim testom sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije, fizike danas se završava polaganje male mature.

Osmaci su u sredu rešavali test iz srpskog (maternjeg) jezika, dok su juče radili test iz matematike.

Na završni ispit moraju da izađu svi svršeni osnovci, jer je to kruna osmogodišnjeg školovanja. Osvojeni bodovi na testu važni su zbog upisa u željenu srednju školu. 

Malu maturu ove godine polaže oko 68.000 đaka. U srednjim školama ima 11 odsto više mesta u odnosu na broj osmaka u ovoj generaciji, te nadležni poručuju da ne treba da brinu za upis. 

Zbog epidemiološke situacije u prostoriji u kojoj se polaže mala matura dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Učenici ne mogu da koriste mobilne telefone, digitrone. Sa sobom u učionicu mogu da ponesu samo flašicu sa vodom, hemijsku olovku, šestar, trougao, lenjir.

Svaki test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa.

Preliminarni rezultati 27. juna

U nedelju, 27. juna, biće objavljeni preliminarni rezultati do 10 sati.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati. 

Popunjavanje liste želja moći će da se obavi elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka je 3. i 4. jula.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula.

Mala matura sadrži ukupno 40 bodova, po 13 je raspoređeno na maternji jezik i matematiku, a 14 na kombinovani test, dok iz škole učenici mogu da ponesu 60 poena.

Ružić: Bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je zadovoljan kako je protekao prvi dan polaganja male mature za buduće srednjoškolce i da je sve proteklo u najboljem redu.

On je rekao i da je bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, ali da je to, kako kaže, "sasečeno u korenu".

"Neće biti tolerisana bilo kakva zloupotreba", rekao je Ružić.

Ministar je rekao da je zamisao bila da ovogodišnji testovi budu pojednostavljeni, zbog prethodne izazovne godine usled epidemije kovida-19, te da mu je drago što su i učenici test iz srpskog ocenili lakšim.

"Deca su ocenila da je test iz srpskog bio lakši i to nam je od početka bila namera, da struktura testa korespondira sa obrazovnim sadržajima koji su se sagledavali u školskoj godini koja je bila u vanrednim okolnostima", poručio je Ružić.

Komentari (0)

Srbija