Društvo

Žuti i narandžasti meteoalarm u Srbiji: Nestabilno, hladnije, sa pljuskovima i nepogodama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/09/2022

-

07:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji danas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i malo svežije, osim na jugoistoku i istoku Srbije gde će se zadržati i dalje toplo vreme.

Na snazi su žuti i narandžasti mete- alarm. Republički hidrometeorološki zavod za danas i sutra izdao je upozorenja za područje Srbije na lokalno veću količinu padavina i pojavu nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U većem delu zemlje duvaće slab i umeren severozapadni, na jugu jugozapadni vetar.

Najniža temperatura od 14 do 19, najviša od 23 na severu do 30 stepeni na jugu i istoku zemlje. I u Beogradu danas promenljivo oblačno, nestabilno i svežije, povremeno sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, izraženijim u drugom delu dana. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar. Najniža temperatura oko 19, najviša dnevna oko 24 stepena.

U subotu oblačno i osetno hladnije s kišom, dok se na jugu i istoku Srbije i dalje očekuju pljuskovi sa grmljavinom i toplije vreme. Padavine će se intenzivirati uveče i u toku noći kada će početi da duva jak i olujni severozapadni vetar.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U nedelju hladno i vetrovito u svim predelima, uz postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje, a posle podne i slabljenje severozapadnog vetra. I sledeće sedmice zadržaće se hladno vreme za ovo doba godine uz maksimalne temperature od 15 do 20, stepeni i uz čestu pojavu kiše, ponegde i pljuskova, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Upozorenja RHMZ

RHMZ izdao je upozorenja za danas i sutra  za područje Srbije na lokalno veću količinu padavina i pojavu nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Danas će biti promenljivo i u većem delu zemlje nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom, jakim ili olujnim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme.

Sutra se (17. septembra ) grmljavinski procesi se očekuju još na jugu i istoku Srbije, a u ostalim krajevima kiša koja će, uz zahlađenje i jak i olujni severozapadni vetar, biti intenzivnija uveče i u noći ka nedelji (17/18.09.).

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje. Na Dunavu i Savi vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Lugomiru i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija