Društvo

RHMZ izdao tri upozorenja: Afrički vazduh donosi tropske dane, osveženje za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2022

-

08:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti sunčano i toplo, sa temperaturom iznad proseka za ovo doba godine. Jutarnja temperatura kretala se oko 20. podeljka, dok će maksimalna dnevna biti do 37 stepeni. Republički hidrometeorološki zavod izdao je nekoliko upozorenja na visoke temperature i vremenske nepogode. 

"Polako stižemo do najtoplijeg dela nedelje. Vreo Afrički vazduh donosi nam tropske dane, sa dosta sunčanih perioda i temperaturom koja će lokalno biti i do 40 stepeni. Vedro i sunčano vreme zadržava se sve do petka. Sa više sunčanih perioda i prilivom tople vazdušne mase otopljenje će danas i sutra biti osetno", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Navodi da se ovog jutra temperatura kretala oko i malo ispod 20. podeljka, što je malo iznad prosečnih vrednosti. Iznad proseka, biće i dnevna temperatura koja će u većini mesta dostizati 35 stepeni, lokalno u Vojvodini i 37.

"Veoma toplo vreme prognozira se i za petak, kada će temperatura biti i do vrelih 40 stepeni. U prvoj polovini dana ostaje vedro i sunčano, a poslepodne dolazi do postepenog naoblačenja. Ciklon koji se već juče uspostavio iznad zapadne Evrope u narednim danima se postepeno premešta ka jugoistoku, a njegov hladan front do naše zemlje stiže u petak uveče. Oblaci i kiša prvo će zahvatiti zapadne i severne predele, a u noći između petka i subote nestabilnost se proširuje na celu Srbiju", navela je ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pad temperatura koji stiže sa hladnim frontom uzrokovaće zahlađenje za skoro 10 stepeni. Maksimalna dnevna u subotu kretaće se oko 30. podeljka, a uslova za padavine biće u celoj Srbiji.

Upozorenje RHMZ

Oblačno i kišovito vreme obeležiće i drugi dan vikenda. Temperatura će u celoj Srbiji biti u daljem padu, te maksimalna dnevna u nedelje neće prelaziti 25 stepeni. Temperatura će za 2 dana lokalno pasti i za više od 15 stepeni, što može nepovoljno uticati na osobe sa hroničnim tegobama. Zbog toga se preporučuje dodatni oprez.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je nekoliko upozorenja. Upozorenje za celu Srbiju danas i sutra na visoke temperature i vremenske nepogode.

"Danas i sutra na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura danas od 34 do 37 stepeni, a u petak od 36 do 39 stepeni. Od petka posle podne do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 milimetara za 24 sata", navedeno je na sajtu RHMZ.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izdato je upozorenje i za Beograd na visoke temperature i vremenske nepogode.

"Danas i sutra na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni. Od petka posle podne do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra", navode u RHMZ.

Hidrološko upozorenje

RHMZ je izdao i upozorenje da će se na Dunavu i Savi vodostaji narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija