Društvo

Osveženje pred novi vrući talas: RHMZ izdao upozorenje na pljuskove i grad, a onda - tremperatura opet skače na plus 38

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2022

-

11:31

Osveženje pred novi vrući talas: RHMZ izdao upozorenje na pljuskove i grad, a onda - tremperatura opet skače na plus 38
Osveženje pred novi vrući talas: RHMZ izdao upozorenje na pljuskove i grad, a onda - tremperatura opet skače na plus 38 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dragan Kujundžić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti oblačno, osetno hladnije vreme, dok se lokalno očekuju pljuskovi sa gradom. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se lokalno očekuju kratkotrajne vremenske nepogode. Maksimalna temperatura kretaće se od 20 stepeni na jugozapadu, pa do čak 29, koliko se danas očekuje na krajnjem severoistoku Srbije.

"Visinski ciklon koji se uspostavio iznad severnog Jadrana donosi nam nestabilnost, oblake, padavine i intenzivan pad temperature. Sa premeštanjem ciklona preko Balkanskog poluostrva padavinska zona se proširuje ka severu naše zemlje. Padavine će danas biti lokalne, u obliku pljuskova. Na severu zemlje vreme će biti promenljivo oblačno, a slaba i kratkotrajna kiša samo će ponegde pokvasiti tlo", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da se južno od Save i Dunava lokalno očekuju nešto intenzivnije i dugotrajnije padavine, dok će u većini mesta kiša biti slaba. Maksimalna temperatura kretaće se od 20 stepeni na jugozapadu, pa do čak 29, koliko se danas očekuje na krajnjem severoistoku Srbije.

"I drugog dana vikenda zadržava se slično vreme. Oblaci će i u nedelju južnim predelima donositi pljuskove, dok će na severu uglavnom biti suvo, ali pretežno oblačno. Poneki oblak doneće slabe i kratkotrajne padavine glavnom gradu i delovima severozapadne Srbije", navela je Gojković.

 Temperatura će se i u nedelju kretati od 20 do 30 stepeni, a najtoplije će i dalje biti u gradovima na krajnjem severu naše zemlje. 

Upozorenja RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za danas dva upozorenja. Jedno se odnosi na moguće kratkotrajne vremenske nepogode, a drugo na nizak vodostaj reka. Pljuskovi se lokalno očekuju u zapadnim, centralnim, južnim predelima.

Tanjug/HINA/Miljenko Klepac

 

"Danas se lokalno očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i gradom, sa većom verovatnoćom pojave u zapadnim, centralnim i južnim predelima Srbije. Očekuju se da će za 24 sata pasti više od 40 milimetara kiše po metru kvadratnom", navedeno je na sajtu RHMZ.

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje za danas.

"Na Dunavu i Savi vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima (biološkom minimumu)", navedeno je na sajtu RHMZ.

Novi vreli talas naredne nedelje

U nedelju uveče dolazi do postepenog prestanka padavina i delimičnog razvedravanja, te ćemo već u ponedeljak biti više sunčanih perioda, a temperatura će ponovo prelaziti 30. podeljak.

Nestabilno, sa uslovima za slabu kišu, ostaje još u ponedeljak i utorak, u brdsko - planinskim predelima. U ostalim delovima Srbije - pretežno sunčano i osetno toplije. Maksimalna dnevna će svakodnevno biti u porastu, te do srede temperatura ostaje ispod 35, a u drugoj polovini nedelje očekuje se i do vrelih 38 stepeni.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vreo Afrički vazduh koji ovog vikenda zapadnoj Evropi donosi još jedan toplotni talas, tokom sledeće nedelje postepeno će se premeštati ka istoku. To će Balkanskom poluostrvu i centralnoj Evropi doneti vrele i sunčane dane. Trenutni prognostički modeli za sledeću nedelju najavljuju još jedan toplotni talas i u našoj zemlji, kada će temperatura biti za 5 do 10 stepeni iznad prosečnih vrednosti.

Podsetimo da je dugogodišnji prosek za sredinu avgusta od 27 do 30 stepeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija