Društvo

Lončar: Ako se nastavi ovakvo ponašanje, moguće pogoršanje epidemiološke situacije za nekoliko nedelja

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2021

-

12:19

Lončar: Ako se nastavi ovakvo ponašanje, moguće pogoršanje epidemiološke situacije za nekoliko nedelja
Lončar: Ako se nastavi ovakvo ponašanje, moguće pogoršanje epidemiološke situacije za nekoliko nedelja - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da ukoliko se nastavi sa opuštenim ponašanjem Srbija može očekivati pogoršanje situacije u vezi sa koronavirusom za nekoliko nedelja. Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša upozorio je da je pitanje dana kada će delta tip virusa stići u Srbiju.

Lončar je, na panelu koji je u Beogradu organizovala kompanija Hemofarm "Godina promena - zdravlje, pandemija, pouke", još jednom apelovao na sve, posebno na mlade, da se vakcinišu kako bismo došli do kolektivnog imuniteta.

"Voleo bih da do jeseni možemo da idemo sa opuštenijom situacijom, ali sa ovakvim ponašanjem i vakcinacijom, pitanje je nedelja", kazao je Lončar i dodao da se građani koncentrišu samo na broj zaraženih što je neodgovorno jer postoje i drugi pokazatelji koji govore o tome da se situacija pogoršava, kao što je povećan broj hospitalizovanih.

Pozvao je sve građane koji su zbog korone odlagali svoje preventivne preglede vezane za druge bolesti, da iskoriste ovaj period zatišja i odu na kontrole.

Zdravstveni izveštaj istraživanja koji je uradila kompanija Štada u 15 evropskih zemalja, uključujući i našu, čiji su rezultati predstavljane na današnjem panelu, pokazuje da je u Srbiji pandemija virusa korona doprinela da poverenje građana u zdravstveni sistem poraste za 12 odsto u odnosu na period pre pandemije, a Lončar kaže da taj podatak govori sam za sebe.

"Ako kažete da je u celoj Evropi pao procenat poverenja u zdravstvene sisteme u proseku za tri procenta, a da je u Srbiji u kojoj je do juče zdravstveni sistem bio na prvom mestu po korupciji, porastao za 12 odsto, mislim da to samo o sebi govori", kazao je Lončar.

Ivanuša: Građani da ne brinu o trećoj dozi

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša istakao je da građane ne treba da brine da li će biti potrebna treća doza vakcine, već kako da se odmah vakcinišu.

Ivanuša je naveo da o trećoj dozi vakcine treba da misle oni koji vakcine nabavljaju.

"Prva doza vakcine štiti 30 odsto, potrebne su dve doze za zaštitu. Oni koji su preboleli koronu mogu delta virusom da se zaraze, ni oni nisu bezbedni. Preporučujem da se ljudi vakcinišu što pre", kazao je Ivanuša.

Dodaje da zabrinjava i to, što pored mladih kod kojih je odaziv na vakcinaciju najmanji u našoj zemlji, ima i mnogo onih iznad 50 godina koji nisu vakcinisani.


Kako kaže, zbog pandemije virusa korona i rutinska vakcinacija dece je postala problem jer mnogi roditelji svoju decu od početka pandemije nisu vodili na vakcinaciju, a to otvara mogućnost da imamo epidemije drugih bolesti - poput malih bolginja.

Komentari (0)

Srbija