Društvo

Kako studirati u SAD i koji fakulteti nude stipendije: Više od 50 američkih univeziteta na besplatnom sajmu u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

10:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mladi iz Srbije koji žele da studiraju u SAD imaće priliku da se upoznaju sa radom univerziteta u toj zemlji i uslovima studiranja tokom trodnevnog Regionalnog foruma za Evropu i Evroaziju "Education USA", koji je počeo juče u Beogradu i traje do sutra 21. septembra. Srbija je među 175 zemalja u kojima se ovakav sajam održava, a predstavlja se više od 50 univerziteta. Centralni događaj - besplatni Sajam američkih koledža i univerziteta, održava se večeras od 17.30 do 19.30 sati u Hotelu Metropol Palace. 

Već nakon završene prve godine studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, Bogdan Gecić je znao da svoje obrazovanje želi da nastavi u Americi. Interesovalo ga je ekonomsko pravo, ali kako navodi, u to vreme na fakultetu taj smer nije postojao. Zbog toga je pokucao na vrata Međunarodnog akademskog centra i započeo svoj američki san.

"Moje vreme provedeno u Sjedinjenim državama, verovatno je bio prelomni trenutak koji mi je zauvek promenio život. Nije iznenađenje što čvrsto verujem da nema boljeg visokog obrazovanja od onog u Americi. Vrednosti i veštine koje sam stekao tokom studija u SAD-u, kao i životno i poslovno iskustvo koje sam dobio radeći u američkoj advokatskoj kancelariji, bili su ključan faktor u oblikovanju moje čitave karijere", kaže Bogdan Gečić iz Advokatske kancelarije "Gečić law".

Da boljih kandidata od srpskih studenata nema, kao što je i poručio američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, potvrđuje i Bogdanova priča. On je danas uspešan u svom poslu, a osnivač je i partner u advokatskoj kancelariji.

"Vi koji imate za cilj da zainteresujete studente iz Srbije da dođu na studije u Ameriku, nećete nigde u svetu naći bolje studente nego u Srbiji. Njihovi kapaciteti za studiranje su ogromni u svim oblastima, a neki od njih odlično igraju i košarku, tako da nemamo više monopol ni nad tim. Srbija je odlično mesto za regrutovanje mladih učenika", rekao je Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Dragocena razmena studenata

Da je američko - srpska saradnja izuzetno dobra svedoči i to da se ovaj sajam ne održava prvi put i da je razmena studenata, kako kažu u Ministarstvu prosvete - dragocena.

Tanjug/Tanja Valić

 

"Od posebne je važnosti razmena iskustava sa predstavnicima zemlje koja predstavlja primer dobre prakse. Kao prvi potpredsednik Vlade i ministar, mogu da potvrdim da je jačanje američko-srpske saradnje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta. Ta saradnja otvara nove perspektive, omogućava razvoj prosperiteta i stabilnosti", naveo je ministar prosvete Branko Ružić.

Centralni događaj - Besplatni Sajam američkih koledža i univerziteta, održava se večeras od 17.30 do 19.30 sati u Hotelu Metropol Palace. Svi zainteresovani za obrazovanje u Americi, imaće priliku da od predstavnika 50 američkih institucija visokog obrazovanja, dobiju odgovor na pitanje - kako studirati u Americi. 

Elizabet Čeng, direktorka Međunarodnog akademskog centra "Education USA Serbia" kaže za Euronews Srbija da je važno da studenti, kandidatai i njihove porodice mogu da razmotre mogućnost studiranja u inostranstvu uključujući i SAD.

"Srpski studenti radoznali, sjajni sportista i vole da uče"

Ona je navela da su srpski studenti radoznali, da vole da uče, "sjajni su sportisti", aktivni su.

Euronews TV

"Posle obrazovnog sistema u Srbiji, koji je detalljan, studiraju četiri predmeta po semestru, tako da mogu da se fokusiraju na ono što vole, što ih zanima. To su studenti ratnici"; navela je ona.

Govoreći o njihovoj perspektivi nakon završenih studija ona je rekla da provode najmanje godinu dana rada u SAD, da nakon toga mogu da se vrate u Srbiju, daju doprinos. navodi da studenti inženjerstva , matematike, mogu da produže boravak, da produže praksu tri godine.

"Na sajmu će saznati sve o fakultetima koji ih interesuju.  Tokom godine vodimo kurseve gde mogu više da nauče o procesu za apliciranje koji nije komplikovan, ali je različit. najčešća pitanja koja nam studenti postavljaju je stipendija. Pomažemo im da nađu fakultete koji daju finansijsku pomoć.  Postoje pune stipendije za talentovane studente", navela je ona.

Ističe da su studenti najviše zainteresovani za IT, ali da ima i onih koji se raspituju za finansije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija