Društvo

Mihajlović: Bolnice, škole i vrtići izuzeti iz mera štednje

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

19:55

Mihajlović: Bolnice, škole i vrtići izuzeti iz mera štednje
Mihajlović: Bolnice, škole i vrtići izuzeti iz mera štednje - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

 Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović demantovala je navode pojedinih medija da je resorno ministarstvo naložilo mere štednje električne energije školama, vrtićima i bolnicama u Srbiji.

Kako je kazala za Tanjug, Ministarstvo rudarstva i energetike je isključivo dalo preporuke jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima, državnim ustanovama i institucijama da moraju da naprave svoje planove za štednju.

„Očekujemo da do 1. oktobra dobijemo sve planove. Do sada, prema podacima koje svakodnevno ažuriramo, od 162 jedinice lokalne samouprave 73 su dostavile plan štednje, od 37 javnih preduzeća 29 je dostavilo svoje planove. Od 50 privrednih subjekata 30 je dostavilo plan štednje, a od 38 državnih institucija, u koje spadaju razna ministarstva, državne uprave i drugi, svoje planove za štednju dostavilo je 18. Razgovaramo sa onima koji nisu dostavili planove, zato što vidimo da negde ima nerazumevanja. Ne postoji opština, grad ili preduzeće kao ni državna ustanova koja ne može bar malo da uštedi električnu energiju. Dobijamo i odgovore pojedinih koji kažu kako već štede i ne mogu više od toga. To nije tačno. Svi mogu i sada im pomažemo da sagledamo gde je to gde bi mogli da snize potrošnju električne energije. Bolnice, škole i vrtići su izuzeti iz ovih planova za štednju. Njih nismo uopšte uzimali u obzir ni jednom jedinom preporukom“, rekla je Mihajlović.

Ministarstvo energetike - 200 miliona evra za podizanje energetske efikasnosti

Ona se osvrnula na dosadašnje efekte podizanja energetske efikasnosti, u okviru koje država subvencioniše građane za zamenu stolarije, kotlova i solarnih panela, rekavši da je do sada utrošeno 5,3 milijarde dinara za te namene.

„Dvadeset pet hiljada domaćinstava je u procesu da završi zamenu stolarije. Često možemo da čujemo da se pominje da to nije dovoljno brzo. Ali nije bilo jednostavno to uraditi. Imali smo situacije u pojednim lokalnim samoupravama nije bilo dovoljno malih i srednjih preduzeća koja bi radila takav posao. Druga stvar na kojoj smo insistirali je da postoji tačna procedura i da sve mora da bude propraćeno javnim pozivom. Obezbedili smo više od 200 miliona evra upravo za podizanje energetske efikasnosti, zamenu stolarije, izolaciju kuće, zamenu kotlova, ugradnju solarnih panela. Uprostili smo sve procedure koje smo mogli i smatramo da nam treba sigurno nekoliko godina da taj proces podizanja energetske efikasnosti postane rutinska stvar u Srbiji“, navela je ministarka.

Komentarišući sporazum o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država ministarka Mihajlović je ocenila da je to veoma važan sporazum na kojem se radilo dve godine.

„To je sporazum koji treba da stvori uslove da imamo mnogo više investicija kvalitetnih velikih kompanija, pre svega američkih, u oblasti energetike. U pitanju je sporazum kakav mi na primer imamo sa Francuskom i sa Rusijom i Kinom i on treba da pomogne da vidimo i upoznamo neke nove tehnologije koje mogu da dođu kod nas. Zapravo, to je sporazum koji treba da unapredi našu saradnju i da doprinese da se mi kao zemlja mnogo brže razvijamo nego do sada, pre svega u oblasti energetike“, objasnila je ministarka suštinu sporazuma koji je juče usaglašen u razgovoru sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Natalija

21.09.2022 11:11

Obaveštenje koje su dobili roditelji PU "Čika Jova Zmaj" : Postovani roditelji, stigao je dopis o smanjenju potrošnje el.energije. U sustini, u svim objektima mora da se smanji potrosnja el.energije za 15%. Nasa sreca je sto smo na toplovodu, pa cemo se grejati kao i stanovi.Vrtici koji su na el.kotlovima moraju da gase grejanje vikendom i temperatura ne sme preci 20 C. Smanjuje se upotreba dogrevnih tela, ukoliko je postignuta temperatura iznad navedenih 20. Biće okačeno na oglasnoj tabli,pa možete pročitati." Da li je ministarka lepo informisana ?

Srbija