Društvo

Istraživanje Unicefa: Skoro polovina dece u Srbiji trpi telesno i psihološko kažnjavanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

13:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima. Ipak, da to još uvek nije na zadovoljavajućem niovu potvrđuje i podatak koji kaže da skoro polovina, 45 odsto dece uzrasta od jedne do 14 godina, i dalje doživljava psihološko i fizičko kažnjavanje, saopštio je Unicef. Ovakve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male u uzrastu od dve do tri godine.

Profesorka na fakultetu Političkih hauka Nevenka Žegarac kaže u razgovoru za Euronews Srbija da mnoga istraživanja potvrđuju da zapravo kažnjavanje, pre svega nasilno ne može da ostavi nikakve pozitivne posledice.

"Ovo istraživenje Unicefa je verodstojno i pored toga što pokazuje da roditelji sve manje podležu nenasilnom vaspitavanju, ipak postoje podaci da dosta dece ima iskustva sa telesnim kažnjavanjem. Takođe, neka naša ranija istraživanja kažu i da odrasli u Srbiji, nekih 70 odsto njih, ima neka negativna iskustva iz detinjstva, a da oko 20 odsto ima teška osujećenja koja ostavljaju dugoročne posledice po zdravlje, socijalno funkcionisanje ili obrazovanje. Jedno od tih negativnih iskustava u detinjstvu su zlostavljanje i zanemarivanje, pa i telesne kazne", kaže.

Komentarišući istraživanje Unicefa, ona kaže da realni podaci zapravo nisu poznati, već da je ovo samo podatak koji je dobijen iz određenih izvora u okviru istraživanja.

"Međutim, i on kao takav je poražavajući. To znači da 24.000 dece u Srbiji dobija teške batine i to po priznanju svojih roditelja. Tako da brojke su verovatno mnogo veće, roditelji kažu da nastoje da tuku decu. Čak 90 odsto roditelja smatra da to zapravo nije korisno, da se osećaju loše posle toga i da misle da su tada neadekvatni kao roditelji, kao i da se uvek pokaju. Kažu da reaguju u momentu besa i nemoći pa ruka, kaže, ide sama. To je takođe zato što kažu da su i oni kao deca tučeni, i to da nisu učeni da na drugačiji način reaguju", objašnjava.

Žegarac navodi da posledice fizičkog kažnjavanja mogu biti višestruke - psihičke i fizičke i da se one mogu primetiti u različtim dobima života i u različtim okolnostima.

"Dosta posledica se vidi odmah, ali ne sve. Neke se vide u mladosti, a neke u starijem dobu. Brojna istraživanja pokazuju godinama unazad da ne postoje nikakvi dobri efekti telesnih kazni, ali i da ima niz loših. Kada su mala deca u pitanju, a ona počinju jako rano da se kažnjavaju, i to je jako frustrirajuće za dete. Ono je onda stalno u stepnji da li će da dobije udarac, ne zna šta sme a šta ne sme i to utiče na razvoj mozga", objašnjava ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija