Društvo

RFZO: Oko 7.500 dece primilo HPV vakcinu o trošku države

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

15:08

RFZO: Oko 7.500 dece primilo HPV vakcinu o trošku države
AP/Raul Mee - Copyright AP/Raul Mee

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja tri meseca, od kada je omogućeno vakcinisanje HPV vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), do sada je oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom dozom.

Najsavremenijom devetovalentnom HPV vakcinom vakcinisano je oko 3.500 dece uzrasta do 14 godina, dok je 4.000 vakcinisane dece starijeg uzrasta, saopštio je RFZO.

Najviše vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a značajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima, kao sto su Šabac i Pančevo.

U saopštenju se dodaje da se dodatne količine vakcine kontinuirano isporučuju u skladu sa potrebama, tako da su obezbeđene količine i za svu decu koja su već započela vakcinaciju Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru.

RFZO podseća da se radi o vakcini koja je preporučena, a ne obavezna, što znači da će je primiti samo oni koji to budu želeli.

O trošku države mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet godina do 19 godina, pre prvog seksualnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji.

Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon šest meseci, a u slučaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija