Društvo

"Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina": Farmaceuti edukuju decu u školama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2022

-

13:15

"Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina": Farmaceuti edukuju decu u školama
"Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina": Farmaceuti edukuju decu u školama - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

"Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta, 25. septembara. Farmaceutska komora Srbije saopštila je da je u 3.800 apoteka širom Srbije, građanima dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbevanja lekovima, a bez čijeg delovanja se ne može zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Oni tokom septembra i oktobra sprovode akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.

"Farmaceuti imaju veliko znanje i koriste ga na najbolji mogući način edukujući mlade generacije. Učešće u ovom projektu uzelo je 120 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za starije osnovce, od petog do osmog razreda, namenili predavanja – "Psihoaktivne supstance", "Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina" i "Čas apotekarstva na času biologije - razlike između bakterija i virusa“. Mlađim osnovcima i predškolcima, namenili smo temu "Kako da porastemo zdravi i snažni", kaže Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Farmaceutska komora konstantno unapređuje ulogu farmaceuta u zdravstvenom sistemu, uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apotekama, kao što je to u svim razvijenim zemljama sveta. Cilj je da se pacijentima obolelim od različitih bolesti, pruži jedinstvena i kvaltetna usluga, zasnovana na medicinskim/farmaceutskim dokazima, da se poboljša stepen adherence i na kraju dobije bolji zdravstveni ishod u lečenju pacijenta.

Trenutno u apotekama ima 500 savetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kao i standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i  Post-kovid savetovalište u apoteci.

"Svaki savetnik nosi bedž Savetnik za određenu uslugu i time je lakše prepoznat od strane pacijenta, koji odmah postavlja pitanja o datom zdravstvenom problemu. U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati", naglasila je Milutinović, a saopštila farmacceutska komora Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija