Društvo

Deponija kod spomenika kulture: Otpad se gomila iza zgrade stare Železničke stanice, dovoze ga kamioni s gradilišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2022

-

19:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kese, kante, velike količine šuta i drugog otpada mogu se videti tik iza nekadašnje zgrade Glavne Železničke stanice u Beogradu i u blizini spomenika Stefanu Nemanji koji obilaze brojni turisti. Deponija se nalazi na mestu odakle su nekada polazili vozovi, a ekipa Euronews Srbija uverila se da se smeće dovozi kamionima.

Na prvi pogled, može se reći da je reč o građevinskom otpadu jer se doprema sve ono što ostaje nakon radova. U blizini ovog mesta, na strani gde su nekada bili dolazni peroni za autobuse, je gradilište Beograda na vodi, a kako su naveli iz Ministarstva kulture i informisanja, smeće dolazi upravo sa tog gradilišta.

Redakcija Euronews Srbija kontaktirala je Beograd na vodi, ali nije dobila odgovor o čijem zemljištu je reč, niti kada će otpad biti uklonjen. Ipak, uvidom u katastar, može se primetiti da je čitava parcela podeljena na tri dela i da se oni vode kao gradsko građevinsko zemljište, te da su javna svojina.

Muzej dobio zgradu, ali i probleme

Kada je zatvorena, zgrada Železničke stanice pripala je Istorijskom muzeju Srbije, međutim, zemljište iza nje nije. Mesto na kome se gomila smeće nalazi se iza objekta koji je građen između 1882. i 1885. godine po planovima arhitekte Dragutina MIlutinovića, i koji ima status spomenika kulture od velikog značja. 

Euronews/Nataša Jovanović

 

U vreme građenja, zgrada je predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja i simbola tadašnje kraljevske prestonice.

Kada je stanica zatvorena, odlukom Vlade Srbije u martu ove godine dodeljena je istorijskom muzeju Srbije. Međutim, kako su rekli iz Muzeja za Euronews Srbija, njima pripada samo zgrada i zemljište koje se nalazi ispod zgrade, ali ne i sporna parcela na kojoj se gomila smeće.

Direktorka muzeja Dušica Bojić istakla je da godinama upozoravaju i pokreću inicijativu da se stavi zaštitna ograda oko zgrade, jer nije samo smeće problem.

"Migranti dolaze sa autobuske stanice, njima je najlakše tu oko naše zgrade da se okupe, da provale u prostor, što se dešavalo. Mi smo ranije sa ministrima policije uspeli da dogovorimo da se sačuva objekat, jer je policijska stanica Savski Venac slala policajce da budu u zgradi. Sada kada smo je dobili, dolaze samo povremeno, po zahtevu, da regulišu kada dođu migranti, beskućnici, nezgodno je", rekla je Bojić za Euronews Srbija.

Ona dodaje da se u muzeju trude da "odbrane" objekat do završetka projektne dokumentacije za renoviranje i stavljanje u upotrebu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Naime, plan je da u zgradi budu postavke Istorijskog muzeja Srbije, od neolita do 20. veka sa akcentom na Nemanjiće.

Komentari (0)

Srbija