Društvo

Ðerlek: U Srbiji 30 odsto gojaznih, sve više dece, očekuje se da broj u narednoj deceniji udvostruči

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

16:29

Ðerlek: U Srbiji 30 odsto gojaznih, sve više dece, očekuje se da broj u narednoj deceniji udvostruči
Ðerlek: U Srbiji 30 odsto gojaznih, sve više dece, očekuje se da broj u narednoj deceniji udvostruči - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da je oko 30 odsto stanovništva Srbije gojazno, a da posebno zabrinjava sve veći procenat gojazne dece.

Na konferenciji "Epidemija gojaznosti u postkovid eri", koju su organizovali Centar za gojaznost Struktura i European Communication Center u hotelu "Crowne Plaza", Ðerlek je istakao da posebno zabrinjava što će se taj broj u narednih 10 godina udvostručiti, dok će planeta 2030. imati oko 1,2 millijarde gojaznih ljudi.

"Posebno nas zabrinjava da su nam deca, zbog loših navika, loše hrane i male fizičke aktivnosti u velikom problemu i da 80 odsto te dece zadrži gojaznost u starijem dobu što može da bude vrlo opasno, s obzirom na to da vrlo rano dobijaju dijabetis od gojaznosti, a kasnije i vaskularne i cerebrovaskularne probleme koje su vodeći uzrok smrtnosti", upozorava Ðerlek.

On navodi da su osnovni uzroci gojaznosti loše navike u ishrani i smanjeno kretanje, a da se tokom pademije kovida videlo da gojazne osobe imaju mnogo komorbiditeta, i da je gojaznost, sem toga, ozbiljan faktor rizika i kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, cerebrovaskularne i dijabetis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija