Društvo

Podrška obrazovanju se nastavlja - Nordeus opremio laboratorije na ETF-u sa 80 najnovijih računara

Komentari

Autor: Promo

30/09/2022

-

16:13

Podrška obrazovanju se nastavlja - Nordeus opremio laboratorije na ETF-u sa 80 najnovijih računara
Elektrotehnički fakultet - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom osamnaest godina postojanja smera Softversko inženjerstvo i prijema nove generacije studenata, Nordeus je opremio laboratorije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu najnovijim računarima i opremom koja unapređuje praktičan rad i usavršavanje novih generacija studenata.

U cilju podrške obrazovanju i povodom ovog značajnog jubileja, Nordeus, mobilna gejming kompanija iz Beograda, donirao je 80 računara i monitora Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oprema će biti na na raspolaganju studentima zainteresovanim za istraživanje i usavršavanje u oblasti softverskog inženjerstva u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Saradnja kompanije Nordeus i Elektrotehničkog fakulteta započeta je još 2010. godine stipendiranjem najboljih studenata Softverskog inženjerstva, a 2014. je opremljena i prva laboratorija sa četrdeset i dva računara i monitora. Iste godine, zajedno su otvorili i specijalnu laboratoriju za računarsku grafiku i virtuelnu realnost, ulaganjem u opremu u vrednosti od 30.000 evra.

"Kao diplomiranom inženjeru Odseka Računarske tehnike ETF-a, izuzetna mi je čast da podržimo dalji razvoj inženjerskog talenta u Srbiji. Više od devedeset procenata inženjera u Nordeusu predstavlja lokalni talenat, a većina njih su upravo sa ETF-a. Snažno smo motivisani da nastavimo da podržavamo dalji razvoj kako i devetnaeste generacije studenata Odseka za Softversko inženjerstvo tako i svih budućih diplomaca. Ovo je samo jedan od načina na koji planiramo da ulažemo u obrazovanje u Srbiji. Radujemo se nastavku uspešne saradnje sa fakultetom, mogućnostima koje studenti na ovaj način dobijaju za praktičan rad i razvoj, kao i našoj prilici da potpomognemo taj razvoj znanjem iz industrije", izjavio je Branko Milutinović, direktor Nordeusa i suosnivač Nordeus fondacije, na svečanoj ceremoniji za doček generacije 2022/2023. studenata Softverskog inženjerstva.

"Elektrotehnički fakultet je oduvek bio institucija prepoznatljiva i u Srbiji i širom sveta po kvalitetnim i pouzdanim inženjerima koje školuje. To je posebno važno danas, kada Srbija ima priliku da postane Silicijumska dolina Jugoistočne Evrope. Informacione tehnologije su najbrže rastuća grana privrede - smatra se da je broj IT stručnjaka u poslednje tri godine u Srbiji povećan za nekoliko desetina hiljada, a procena je da postoji potražnja privrede za najmanje još 200 hiljada stručnjaka, pre svih visokoobrazovanog kadra", kaže je dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor Dejan Gvozdić

Saradnja između srpskih IT kompanija i Elektrotehničkog fakulteta neophodna je da bismo na adekvatan način pratili promene u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti, dodaje dekan.

"Bivši đaci, koji su sada nosioci IT industrije u Srbiji, rado daju sugestije kako da dalje unapredimo planove i programe studija, i aktiviraju se kao predavači – eksperti iz privrede, u okviru praktične nastave. Zahvaljujemo se kompaniji Nordeus koja je svih prethodnih godina bila partner i prijatelj Fakulteta, koja je svojim stipendijama podržavala studente Softverskog inženjerstva i kroz stručna predavanja njihovih inženjera pomagala da se dodatno podigne kvalitet praktične nastave, a najnovijom donacijom računarske opreme za tri laboratorije značajno unapredila uslove za rad novih generacija softverskih inženjera", rekao je Gvozdić.

Pored pružanja podrške mladim talentima kroz programe na fakultetima i u sklopu zajednice, Nordeus je prošle godine osnovao Nordeus fondaciju sa početnim budžetom od tri miliona dolara sa ciljem da pomogne deci i mladima da steknu savremene veštine i znanja kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

Nordeus aktivno zapošljava talente u oblasti inženjerstva, digitalnih umetnosti, marketinga i drugih, koji će imati priliku da rade na razvoju mobilnih igara koje svakog dana igraju milioni širom sveta.

Komentari (0)

Srbija