Društvo

"Munjeviti udar 2021": Na "Pešteru" najveća vojna vežba u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2021

-

08:13

"Munjeviti udar 2021": Na "Pešteru" najveća vojna vežba u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija
"Munjeviti udar 2021": Na "Pešteru" najveća vojna vežba u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021" održaće se danas na privremenom poligonu "Pešter" kod Sjenice. Ovim će kulminirati vežbovne aktivnosti više od 2.300 pripadnika specijalne jedinice, Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Taktička vežba "Munjeviti udar 2021" počinje u 12 sati, a prisustvovaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica, zajednički će izvesti ovu vežbu.

Stefanović: Vojska Srbije će na Pešteru pokazati snagu

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da će Vojska na Pešteru pokazati svoju snagu, opremljenost i obučenost u najvećoj vežbi u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.


"Građani Srbije će imati prilike da vide naše specijalne jedinice, Kopnenu vojsku i Ratno vazduhoplovstvo kako u sadejstvu pokazuju svoju opremljenost, obučenost, ali i posvećenost bezbednosti građana Srbije", rekao je ministar Stefanović.

Kako je naveo, vežba ima za cilj da pokaže da su se sve investicije u Vojsku, investicije u plate vojnika, podoficira i oficira, njihove uniforme, opremu i naoružanje isplatile, jer je Srbija danas garant bezbednosti i sigurnosti svim svojim građanima i nastavlja da igra veoma važnu ulogu u stabilnosti regiona.

"Po naređenju predsednika, vežba će se odvijati na više poligona u narednim danima i obuhvatiće elemente, kao što su noćna gađanja koja do sada nisu bila moguća", rekao je on.

Dodao je da će završni deo vežbe biti na Pešteru 27. juna, gde će najveći deo jedinica Vojske Srbije pokazati maksimalno sadejstvo i pokazati zašto je vojska najčvršći bedem odbrane naše zemlje.
 

Komentari (0)

Srbija