Društvo

Đaci do škole pešače 10 kilometara kroz surovi Pešter: Prevoz im nije obezbeđen jer vozači traže više novca

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Enes Radetinac

09/10/2022

-

13:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od šezdeset učenika osnovne škole "Rifat Burdžović Tršo" na Pešteri ne ide redovno u školu jer nemaju obezbeđen prevoz, koji im je zakonom zagarantovan. Problem je nastao ove školske godine kada se na dva tendera niko od prevoznika nije prijavio za taj posao jer, kako kažu, cene koje nudi lokalna samouprava Sjenice su niske.

Karajukiće Bunari, najhladnija tačka u Srbiji posebno tokom zimskog perioda ironično, ima gorući problem – prevoz učenika do škole. U ovom mestu 90 odsto učenika treba da koristi prevoz jer su im domovi na više kilometara udaljeni od škole.

Prevoz je potreban đacima iz Ugla, Dolića, Tuzinja, Krnje Jele, Rastenovića i Buđeva, ali ove godine prevoza nema, jer niko od prevoznika nije zainteresovan za taj posao. Svako se snalazi kako ume.

Kroz surovu Pešter deca svakodnevno pređu i više od deset kilometara kako bi stigla do škole. Mnogi roditelji i prate svoju decu u školu ostavljajući ostale obaveze po strani.

"Na visini zadatka nisu direktor škole, predsednik opštine, ali ni država. Naročito je problem u državi, koja mora da ima neke ingerencije. Vlast ne postoji samo da bi bila vlast, već da sa njom podelimo dobro i zlo. Mi bismo i platili deo, samo da imaju prevoznika", rekao je za Euronews Srbija roditelj Selimir Balšić.

Roditelji su uplašeni pre svega zbog saobraćaja, ali i zbog životinja kod hranilišta u blizini, o kojima, kako kažu, niko ne vodi računa. Otac jednog đaka, Selimir Balšić rekao je da roditelji razumeju problem ali bi im, kako dodaje, bilo lakše da plate određenu količinu novca nego da svakoga dana voze ili vode decu u školu.

"Najviše ispaštaju deca. Imaju pravo da se školuju, kao i njihovi vršnjaci koji žive po gradovima Srbije", kaže za Euronews Srbija jedan od roditelja i član Školskog odbora Muamer Dacić.

Euronews Srbija

 

Auto-prevoznici traže za 30 odsto više novca

Auto-prevoznici neće da voze jer kažu da su sela razuđena i da svake godine ima sve manje dece. Oni traže od lokalne samouprave da se cene povećaju za 30 odsto.

Direktor škole Muzafer Bibić tvrdi da ova obrazovna ustanova nije u obavezi da obezbedi prevoz učenicima, ali jeste da raspiše javnu nabavku, na osnovu odluke Opštinskog veća.

"Osećam odgovornost, ali škola ne može da reši ovaj problem. To može samo lokalna samouprava. Već se četvoro učenika ispisalo zbog prevoza, a prosečno 20 do 50 odsto učenika svakodnevno gubi nastavu. Kada su loši vremenski uslovi 90 odsto njih ni ne dolazi", rekao je Bibić.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić kaže za Euronews Srbija da od osam škola sa teritorije te opštine samo škola u Karajukić Bunarima nije uspela da nađe prevoznike.

"Uzimajući u obzir situaciju u svetu i poskupljenja, pre svega goriva, Veće je u aprilu povećalo cenu prevoznicima za 30 odsto, a nedavno za još 10 odsto, tako da je cena potpuno rentabilna. Istakao bih da je od osam matičnih škola na teritoriji naše opštine, sedam obezbedilo prevoznika, samo škola u Karajukića bunarima nije", rekao je Mujagić.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Proficap

09.10.2022 17:27

A u BG-u jutros nije bilo "sedamnestice" skoro 6 minuta. Kolaps, katastrofa... Moja cera odlepila od muke. Lako je ovoj deci na Pesteru, tesko je nama...

Srbija