Društvo

Nekada najkvalitetnija voda Jugoslavije otiče u reku: Fabrika Milan Toplica sa novom netaknutom opremom zarasla u korov

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lj. P.

09/10/2022

-

12:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekada u prodavnica širom bivše Jugoslavije i domovima miliona potrošača, mineralna voda  Milan Toplica skoro dve decenije otiče u reku.

Mineralna voda izuzetnog kvaliteta bila je jedna od najprodavanijih u bivšoj Jugoslaviji. Posle dve privatizacije, fabrika u Tularu kod Prokuplja nije nastavila proizvodnju, pa ova voda, više puta nagrađivana za kvalitet kod nas i u Evropi, godinama otiče u reku.

Procenjuje se da sa izvora u selu Viča samo u jednom minutu istekne oko hiljadu litara mineralne vode, čiji je kvalitet bio priznat i u Evropi. Danas je toče retki meštani koji su ostali u selu i slučajni prolaznici.

Fabrika je nekada, kažu meštani, radila i u tri smene, a sada je zarasla u korov. Kada su mašine stale, više od 150 porodica ostalo je bez sigurnog prihoda, a kraj vremenom opusteo.    

"Ovde je sve manje ljudi. Oko 14, 15 i sve penzioneri, pet, šest kuća", kaže Tomislav Tomović iz sela Viča.

Meštani navode da je ovaj kraj nekada bio živ, ali s vremenom, nakon sa radom fabrike, stao je i život u okolnim selima. Oni veruju da bi ponovnim otvaranjem fabrike kraj oživeo, a mladi bi se, kažu, potencijalno vratili iz gradova.

Euronews Srbija

 

"Ja sam tamo radio 27 godina. Bilo je 150 do 170 radnika, a posle se zatvorilo i nikom ništa. U fabrici ima novih mašina, koje uopšte nisu bile postavljene", kaže bivši radnik Rade Vasić.

Od novog vlasnika ni traga ni glasa

Fabriku su 2004. kupili C market, Eko produkt i Atlas sistem. Oni su kupili i novu opremu, napravili halu, ali je četiri godine kasnije taj ugovor raskinut zbog afere "stečajne mafije" u kojoj su uhapšeni glavni investitori. Godine 2011. fabriku kupuje Invest import internešenel iz Beograda. Ni novi vlasnik nikada nije pokrenuo mašine.

Pokušaji bivših radnika i predstavnika lokalne samouprave da razgovaraju o pokretanju proizvodnje bili su bezuspešni.

Član Gradskog veća u Prokuplju Vladica Mladenović rekao je da nemaju nikakve kontakte sa novim vlasnikom, dodajući da je svima u interesu da ta fabrika radi.

"Kao da idu dinari u Toplicu, to ne ide voda nego pare i to ne zna niko da iskoristi, ili ne zna ili neće ili ne može", dodaje Tomović.

I naši pokušaji da dođemo do investitora, za sada, su bezuspešni.  

Dok fabrika i mašine u njoj stoje i propadaju, lekovita voda koju su, kažu, koristili i Rimljani, i koja leči mnoge bolesti, umesto blagodeti ovom kraju, odlazi u nepovrat, kao i mladi koji ovde ne vide budućnost.  

Komentari (0)

Srbija