Društvo

VIši javni tužilac u Beogradu: Posebna pažnja biće posvećena suzbijanju nelegalne gradnje

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2022

-

09:35

VIši javni tužilac u Beogradu: Posebna pažnja biće posvećena suzbijanju nelegalne gradnje
Nelegalna gradnja - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da će u radu Tužilaštva u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, jer se, kako je rekao, upravo kroz nelegalnu gradnju pere prljav novac.

"Takođe tokom jeseni se očekuje i finalizacija predistražnih postupaka i pokretanje istraga o slučajevima iz domena korupcije koji su naročito izazvali pažnju javnosti u prethodnom periodu", rekao je on u intervjuu za "Blic".

Naveo je da Tužilaštvo u saradnji sa MUP i BIA radi na brojnim slučajevima u cilju suzbijanja preprodaje narkotika, prometa oružja, raznih oblika korupcije kao i da se u stručnoj javnosti razgovara o predlogu novih zakona u oblasti pravosuđa.

Pojašnjavajući instituciju koordinatora za rodno zasnovano nasilje uvedenu u Višem javnom tužilaštvu, Stefanović je rekao da je potrebu za njom nametnula praksa, odnosno broj krivičnih dela porodičnog nasilja, a koja prema njegovim rečima neretko rezultira ubistvom.

"Vidljivo je i ne uvek jednako postupanje osnovnih javnih tužilaštava u konkretnim predmetima. Primarni zadatak koordinatora jeste da u slučajevima nasilja u porodici postupanje Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu kao i osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu ujednači i unapredi kroz doslednu primenu svih propisa koji regulišu ovu oblast rekao je on.

Dodao je da je to urađeno kako bi sve žrtve nasilja u porodici dobile jednoobraznu i sveobuhvatnu zaštitu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kada je reč o donošenju novih zakona koji se tiču javnih tužilaštava Stefanović je rekao da je Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) čiji je on predsednik, Ministarstvu pravde dostavilo detaljne i stručne ključne kritike na radne verzije novih pravosudnih zakona.

Pohvalio je predložena rešenja za zakon o Visokom savetu tužilaštva koja su proistekla iz ustavnih amandmana, a po kojima javne tužioce više neće birati Narodna skupšina već Visoki savet tužilaca.

"Međutim, smatram da je nedopustivo što se članovi radnih grupa uopšte nisu bavili pitanjem materijalnog položaja ni sudija, ni javnih tužilaca kao ni položajem sudija prekršajnih sudova, pa ni sudijskim pomoćnicima ni pripravnicima", naveo je Stefanović.

Istakao je da očekuje da se u daljem radu na budućim zakonima posveti pažnja poboljšanju materijalnog položaja sudija i javnih tužilaca kao i sudija za prekršaje.

Osvrćući se na konkretna predložena zakonska rešenja, između ostalog je rekao da je protiv stava da bi trebalo brisati predloženo rešenje kojim je onemogućeno upućivanje javnih tužilaca iz nižih u viša javna tužilaštva, odnosno tužilaštvo posebne nadležnosti jer će doći do doći do paralisanja rada tužilaštva, a pogotovo posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije.

Istakao je i da je nelogična odredba kojom je mandat javnih tužilaca, odnosno budućih glavnih javnih tužilaca ograničen na jedan mandat bez mogućnosti ponovnog izbora u istom javnom tužilaštvu.

Komentari (0)

Srbija