Društvo

Oblačno i slaba kiša: Temperatura danas do 20 stepeni, ali se vraća Miholjsko leto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

08:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iznad centralne i istočne Evrope došlo je do jačanja anticiklona, koji i Balkanskom poluostrvu donosi porast vazdušnog pritiska. Ipak, oblaci i padavine ostaju, jer intenzivan ciklon sa severa Evrope potiskuje vlažan vazduh sa Atlantika ka centralnom delu kontinenta, što u našoj zemlji uzrokuje formiranje i razvoj oblaka, i slabe, kratkotrajne padavine, rekla je metorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"U ranim jutarnjim satima magla je zabeležena u dolinama i kotlinama, a vidljivost je lokalno bila smanjena na oko 100 metara. Tokom dana se niska oblačnost i magla zadržavaju još u planinskim predelima, a trenutna atmosferska situacija pogoduje zadržavanju zagađujućih materija u prizemnom sloju amtosfere. Tako su i ovog jutra veći gradovi Srbije, kao što su Obrenovac, Čačak i Užice, bili na listi najzagađenijih gradova sveta", rekla je Gojković.

Temperatura do 22 stepena

Navodi da će vreme biti promenljivo oblačno, na severu sa više sunčanih perioda, dok se u zapadnoj i istočnoj Srbiji očekuju slabe, kratkotrajne padavine. 

Unsplash

 

"Maksimalna dnevna temperatura, u većini mesta kretaće se oko 20 stepeni, u Vojvodini i do 22 stepeni Celzijusa", dodaje.

U petak i subotu dolazi do postepenog razvedravanja, ali i jačanja jugoistočnog vetra. Više sunčanih perioda uzrokovaće da maksimalna temperatura bude oko i malo iznad 20 stepeni. 

"Stabilizacija vremena prognozira se za kraj ove i početak sledeće nedelje, kada će vreme biti vedro, sunčano i suvo, a temperatura i do 24 stepena. Miholjsko leto se nastavlja sve do kraja naredne nedelje za kada prognostički modeli najavljuju intenzivno zahlađenje", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija