Društvo

"Porodiljsko odsustvo pravo, a ne privilegija": Zahtev da i žene koje rade po fleksibilnim ugovorima mogu na bolovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

15:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Žene koje rade po fleksibilnom ugovoru kod poslodavca (Ugovor o privremeno-povremenim poslovima, Ugovor o delu, Autorski ugovor) nemaju pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje kao majke koje su zaposlene pa Ugovoru o radu.

Čak se dešava da im poslodavac da otkaz, čim sazna da su trudne, iako mogu da nastave da rade, tako da na samom početku trudnoće ostaju bez primanja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2020. godine više od 56.000 radnika bilo je radno angažovano na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Uz Udruženja "Mame su zakon" kažu da su od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju dobili podatak da je u istoj godini oko 5.000 žena izgubilo pravo na punu materinsku zaštitu, na koju inače imaju pravo majke koje su zaposlene po Ugovoru o radu. U toj grupi su porodilje koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora o radu, ali i one koje samostalno obavljaju delatnost, odnosno preduzetnice. 

Zbog toga je Udruženje "Mame su zakon" pokrenulo kampanju "Porodiljsko odsustvo pravo, a ne privilegija"  čiji je cilj da se prava porodilja koje rade, ali nemaju Ugovor o radu, izjednače sa pravima onih porodilja koje su sa poslodavcem slopile takav Ugovor.

Tatjana Macura predsednica Udruženja pojašnjava da zaposleni koji rade po fleksibilnom ugovoru nemaju ista prava kao zaposleni po Ugovoru o radu. 

"Zakon o radu prepoznaje Ugovor o radu, ali i fleksibilni ugovori - Ugovori o privremeno povremenim poslovima, Ugovor o delu, autorski ugovori. Oni koji rade na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, samim tim ni na trudničko bolovanje", rekla je Macura za Euronews Srbija.

"Da se izjednače radna prava" 

Dodaje da je fokus Udruženja da se izjednače radna prava svih zaposlenih i da trudnice i porodilje angažovane na fleksibilnim ugovorima imaju ista prava kao žene angažovane po Ugovoru o radu.

"Mi smo jedinstven slučaj u Evropi da imamo ovakvu vrstu ugovora koji degradiraju određene grupe zaposlenih. Država je 2018. godine  napisala nacionalnu Strategiju podsticaja rađanja. U toj Strategiji stoji kao zadatak, obaveza da se izjedenače radna prava. Naš je cilj da se dođe do izmena krovnog zakona, a to je Zakon o radu, a onda će posledično doći i do izmene onih zakona koji su niže rangirani, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom", pojasnila je ona.

Unsplash

 

Veruje da Srbija ima snage da isplaćuje materijalne nadoknade godišnje za još oko 5.000 žena i da se tako izjednače radna prava svih bez obzira po kom ugovoru su zaposleni.

"Žene koje samostalno obavljaju delatnost i one žene koje su na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i na negu deteta. Njihove naknade su tretirane kao ostale naknade", pojasnila je ona.

Nadoknada ne sme biti manja od minimalca

Inače u junu prošle godine usvojene su izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom po kome mesečni iznos naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od minimalca koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva.

Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

U kampanju "Porodiljsko odsustvo - pravo, a ne privilegija" Udruženje "Mame su zakon" sprovodi kroz projekat #PokretPolet u saradnji sa Trag fondacija, Centrom za socijalne politike Centar za socijalnu politiku i Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, a uz finansijsku podršku EU u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija