Društvo

"Priznanja su veliki podstrek": Novinari Euronews Srbija Marko Subotić i Nataša Jovanović o nagrađenim reportažama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

12:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novinari televizije Euronews Srbija nagrađeni su medijskim priznanjima za reportaže. Nataši Jovanović i Marku Subotiću uručene su nagrade za reportaže o položaju žena na selu i o sećanju na žrtve iz Jasenovca. 

Jovanović je dobitnica nagrade koju dodeljuje poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u okviru projekta "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima", u saradnji sa agencijom UN za rodnu ravnopravnost i uz podršku norveške ambasade.

Istog dana stigla je vest i da je reportaža "Jasenovac - sećanje" Marka Subotića osvojila drugo mesto na 27. Internacionalnom festivalu reportaže i medija, "Interfer".

"U pitanju je značajno priznanje. Novinari često dobijaju nagrade, i važno je da druge kolege i institucije koje daju nagrade nešto u tome vide. To nas tera i dalje da radimo", rekao je Subotić.

Jovanović je rekla da je priču radila u selu Gornja Trnava za vreme Dana žena na selu, a da je ideja bila da se prikaže baš kako žive žene na selu. Prilog, kaže, počinje sagovornicom koju je i zapamtila baš jer ima crne ruke od klupanja oraha, koja je ispričala da nikada nije bila kod kozmetičara, niti otišla na masažu ili letovanje, pa čak i da nema pasoš.

"Nisam htela da priča ode skroz u tom smeru, jer ne žive danas sve žene na selu baš tako. Onda smo razgovarali i sa njenom unukom koja kaže da je njima znatno lakše, a zatim i sa ženom koja je razvila svoj biznis - ima rasadnik cveća, pa može sebi da priušti štošta, pa čak i letovanje", naglašava Jovanović.

 

Subotić je istakao da je neophodno da gledaoci znaju kako ove reportaže nisu nešto što se snima danima.

"Mi smo slučajnim susretom sa vladikom Jovanom posle Cetinja, razgovarali o tome koliko je Jasenovac značajan za srpsku istoriju, i za svet, a koliko se zapravo malo zna o tome. Svi znamo šta se tamo dešavalo, ali smo i svi žrtve manipulacijama ili brojevima, ili mitovima koje su istoričari kasnije dokazali da nisu tačni", naveo je Subotić.

On dodaje da je želeo sa vladikom, ali i sa direktorom spomen-područja Jasenovac, da priča o žrtvama "jer se o njima najmanje govori", i da ovo nije priča o zločinima, već o tom "koliko mi znamo o Jasenovcu i koliko smo se mi ogrešili o Jasenovac, jer su retki gradovi koji imaju sećanje na te žrtve".

"Taj zaborav, gresi prema Jasenovačkim žrtvama, ali na kraju i da li postoji pomirenje i koliko treba da oprostimo, jeste ono o čemu je vladika govorio", kaže Subotić.

Jovanović naglašava da je saradnja sa kolegama snimateljima veoma neophodna, kao i rad na terenu i priprema.

"Svakako, naše kolege, Slaven Miljuš i Rade Radivojša odradili su sjajan posao, jer bez slike na televiziji nemamo ništa", istakla je.

Subotić je dodao i da se neke nove ideje dobiju tek kada se dođe na lice mesta, odnosno teren, uprkos svim pripremama. Kao poseban utisak ističe još i to što su mu iz muzeja rekli da tu ustanovu ne posećuje mnogo Srba.

Komentari (0)

Srbija