Društvo

Delta soj se brzo širi, jedan zarazi petoro, ali vakcine štite i od njega: Stručnjaci kažu da je već u Srbiji samo da još nije detektovan

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/06/2021

-

07:00

Delta soj se brzo širi, jedan zarazi petoro, ali vakcine štite i od njega: Stručnjaci kažu da je već u Srbiji samo da još nije detektovan
Delta soj se brzo širi, jedan zarazi petoro, ali vakcine štite i od njega: Stručnjaci kažu da je već u Srbiji samo da još nije detektovan - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić/Andrija Sokovic/Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj virusa korona ubrzano se širi i preti da zahvati ceo svet. Najveći problem sa mutiranim sojem virusa korona, koji je potekao iz Indije, trenutno imaju Velika Britanija i Rusija. Među zemljama u okruženju registrovan je u Hrvatskoj, Rumuniji, Grčkoj... Epidemiolozi i i virusolozi kažu za Euronews Srbija da je pitanje trenutka kada će biti registrovan i u Srbiji. Oni smatraju da virus već praktično cirkuliše u našoj zemlji i da samo još nije detektovan. 

Profesorka Aleksandra Knežević iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se radi sekvenciranje virusa, kaže da delta soj još nije potvrđen u Srbiji i da trenutno rezultati pokazuju da dominira britanska varijanta virusa korona (alfa soj).

"Delta soj još nije potvrđen u našoj zemlji. Sekvenciramo uzorke iz više laboratorija i do sada je potvrđen samo britanski soj koji je dominantan u Srbiji", rekla je Knežević za Euronews Srbija.

U susednoj Hrvatskoj delta soj potvrđen je kod 26 pacijenata. Najviše slučajeva zabeleženo je u Šibensko-kninskoj županiji - 19, zatim šest u Međimurskoj i jedan slučaj u Zagrebu.

Karakteristika delta soja, koji predstavlja "duplu mutaciju" i koji se prvi put pojavio u Indiji u oktobru prošle godine, je da se mnogo brže širi od svih drugih sojeva virusa korona.

Delta varijanta zaraznija od ostalih 

Procene Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da bi delta varijanta korona-virusa mogla već do kraja avgusta da bude odgovorna za 90 odsto novih infekcija u EU.

ECDC, sa sedištem u Stokholmu, procenjuje da je delta varijanta za 40 do 60 odsto zaraznija od alfa varijante koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji i koja trenutno dominantna u Evropskoj uniji.

Virusolog Nada Kuljić Kapulica smatra da je delta soj prisutan i u Srbiji, samo da nije detektovan, potvrđen laboratorijski.

Ona je za Euronews Srbija navela da postojeće vakcine štite od sva četiri soja virusa korona - alfa, beta, gama, delta (britanski, južnoafrički, brazilski, indijski).

"Sve postojeće vakcine koje su trenutno u upotrebi štite, ali je nešto slabija efikasnost. Promene koje se dešavaju na virusu, kod svih varijanti sojeva dešavaju se na istom mestu, na S- proteinu. Kada postojeće vakcine više ne budu efikasne proizvođači će da ih koriguju. Međutim, ne verujem da će do toga doći", rekla je Kuljić Kapulica.

Tanjug AP/Mahesh Kumar A.

Postojeće vakcine štite i od delta soja

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je sve koji nisu vakcinisani, naročito mlade, da se vakcinišu. On je upozorio, gostujući na RTS, da se delta soj virusa korona mnogo brže širi - za 40 do 60 odsto od alfa soja (britanskog soja).

"Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje", objasnio je Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

"Ne možemo sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. U svakom slučaju, pominje se, vrlo često govore da se radi o soju koji više liči na grip i daje relativno blaže oboljenje, ali su još uvek to samo preliminarni utisci", rekao je Kon.

Zanimljivo istraživanje stiglo je iz Kine, koje kaže da je smanjena efikasnost dve kineske vakcine kod delta soja. 

Feng Šiđijan, istraživač i bivši zamenik direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Kini rekao je da antitela koje pokreću dve kineske vakcine protiv kovida 19, manje su efikasna protiv delta varijante u poređenju sa drugim sojevima.

"Ipak, vakcine i dalje pružaju zaštitu", izjavio je kineski istraživač kineskim medijima, a preneo Rojters.

Uprkos visokoj stopi imunizacije domaćim cepivima, delta varijanta izazvala je epidemije u tri kineska grada na jugu provincije Guangdong, gde je prijavljeno ukupno 170 lokalno potvrđenih slučajeva između 21. maja i 21. juna. Oko 85 odsto zaraženih nalazi se u glavnom gradu pokrajne Guangdžou.

Gligić: Dovoljno je da vakcine štite i 30 odsto

Virusolog Ana Gligić kaže da će sve vakcine delovati protiv izmenjenih mutantnih sojeva, uključujući i delta soj, da će biti smanjena njihova efikasnost, ali ipak dovoljna. 

"Vakcine neće štititi 90 odsto kao što su proizvožači projektovali, ali neka štiti i 30 odsto kod dvostrukog mutanta i to je dovoljno. Dovoljno je da je imunološki sistem zapamtio da je nekada bio u kontaktu sa vakcinalnom koronom i to će onemogućiti tešku kliničku sliku, neće niko doći do respiratora", rekla je ona za Euronews Srbija.

Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

 

Smatra da će najviše štititi ona vakcina koja je napravljena od celog virusa, a takva je kineska Sinofarm vakcina, koja je dostupna u Srbiji. 

"Velika je stvar da vakcina štiti 30,40,50 odsto. Vakcinisani i ako se zaraze neće doći do bolnice, već će proći kao respiratorna infekcija", naglasila je ona. 

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) je objavila da je jedna doza bilo koje vakcine protiv virusa korona manje efikasna protiv delta varijante tog virusa, u poređenju sa alfa varijantom.

Tri sedmice nakon prve doze, vakcine su pružale 33 odsto zaštite od simptomatske bolesti uzrokovane delta varijantom  u poređenju sa oko 50 odsto zaštite kod alfa varijante (britanske varijante).

Komentari (0)

Srbija