Priča o uspehu: Kakve tajne krije zemunski lokal "Pretop" koji kombinuje praseće pečenje, hleb i šampanjac?
Komentari30/04/2025
-22:03
"Pretop" je jedinstveni ugostiteljski koncept koji nudi da na jednom mestu probate praseće pečenje, kvalitetan hleb i popijete šampanjac ni manje ni više nego ispred lokala na Zemunskoj pijaci. Iako zvuči kao scena iz filma, to je realnost.
Ovakav ugođaj osmislila su tri drugara, Miloš, Nikola i Nenad sa idejom da tržištu ponude nešto drugačije. Svako ko proba obično se vrati ponovo, a kako su za samo nekoliko godina postali hit ne samo u Zemunu već i u celom Beogradu otkrivaju za Euronews Srbija u ovoj emisiji.
"Koncept Pretopa je što i kaže naš potpis 'bread, swein and champagne', što znači dobar hleb, dobro pečenje i penušavo vino uz to", kaže Miloš Dodig, suvlasnik "Pretopa".
"Tradicionalno, moderno, u hajpu, jednostavno a savršeno, jednostavne stvari je najteže napraviti, ne treba komplikovati, samo treba uzeti nešto staro i pretvoriti u neki moderniji način da bude drugačije", dodaje Nenad Pajević, drugi suvlasnik "Pretopa".

Euronews Srbija
Nikola Nikolić, treći suvlasnik "Pretopa" kaže da bi svakako došao da proba ono što njegov lokal nudi.
"Da nisam jedan od suvlasnika ja bih sigurno želeo da dođem. Voleo bih da vidim šta je to jer je nesvakidašnje, pogotovo što je netradicionalno da se pečenje jede s penušavcima, a u stvari je sve tradicionalno".
Dodig primećuje i to da je "Pretop stil života".
"Nismo klasična pečenjara na pijaci. Malo smo pomerili granice u tom smislu, mi smo totalno nešto drugačije", kaže on.
Sve je počelo onog trenutka kada je Miloš probao Nikolino pečenje na hrvatskom primorju i nekoliko godina kasnije odlučili su da otvore netipičnu pečenjaru na pijaci. Šampanjac se, kažu, tu našao slučajno, ali bez njega ugođaj ne bi bio isti.
"Ko nije probao uveriće se vrlo lako da jedno s drugim ide. Penušavci su kiseline koje super idu sa masnom hranom, opet dobar hleb ide uz sve, sveto trojstvo", objašnjava Dodik.
Euronews Srbija
Nikolić takođe dodaje da su "masnoća i kiselina, kao što burek jedete sa jogurtom kao što pijete špricer sa pečenjem, tako apsolutno ide šampanjac, samo je možda malo plemenitije piće.
Na kraju, da je kombinacija kiselkastog napitka i masne hrane logična, primećuje i Pajević.
"Sve je to jednostavno. Zašto jedete kupus salatu uz pečenje, je l' se neko nekad pitao? A prijalo mu je. To je čista logika", kaže on.
Ukus njihovog pečenja je drugačiji, a tajna je u dugotrajnoj i posvećenoj pripremi, za koju je zadužen Gavrilo Mrđa, kuvar u ovom neobičnom lokalu.
Priču o lokalu i njegovim protagonistima u celosti pogledajte u video prilogu.
Komentari (0)