Društvo

Ove godine više dece poginulo u saobraćajnim nesrećama, apel roditeljima na pažljiviju vožnju

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

12:47

Ove godine više dece poginulo u saobraćajnim nesrećama, apel roditeljima na pažljiviju vožnju
Ove godine više dece poginulo u saobraćajnim nesrećama, apel roditeljima na pažljiviju vožnju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 30 odsto dece strada u saobraćajnim nesrećama jer nisu dobro postavljena u dečje autosedište, nisu vezana pojasom ili uopšte nisu koristila autosedište namenjeno deci, pokazala je Statistika saobraćajnih nezgoda u Srbiji za poslednjih pet godina.

"Statistika pokazuje da je u Srbiji 11 dece ove godine do danas izgubilo život u saobraćajnim nezgodama. Ako uporedimo sa 2021. godinom, kada je devetoro dece izgubilo život, to je povećanje. Deca najčešće stradaju u automobilu kada se prevoze sa svojim roditeljima", rekao je za Tanjug Branko Stamatović, ispred Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije .

On je naglasio da je potrebno skrenuti pažnju roditelja da je neophodno decu vodiziti u automobilu na bezbedan način u odgovarajućem dečijem autosedištu.

Danas se u Rezidenciji ambasade Švedske u našoj prestonici održava konferencija i panel na temu "Dan bezbedne vožnje u smeru koji život čuva".

"Švedska je poznata kao zemlja kojoj je bezbednost u saobraćaju u genima, jer više od 50 godina istražuju ovu temu i primenjuju stečeno znanje u saobraćaju", rekla je za Tanjug Tamara Mihajlovic, ispred AXKID Srbije.

"Švedska je prva zemlja koje je šezdesetih godina prošlog veka uvela obavezno sedište za decu postavljeno u pravcu suprotnom od kretanja vozila i time svela smrtnost dece u saobraćajnim nezgodama na nulu. Švedska se, danas smatra jednom od najbezbednijih zemlja za decu u saobraćaju s upotrebom pojasa do 97 odsto. Deca, ne samo da su bezbedna u vozilima, već nema ni smrtnih slučajeva", rekla je Mihajlović.

Komentari (0)

Srbija