Društvo

Virus zatvorio prijem najmlađih pacijenata u intenzivnu negu Dečje klinike u Nišu

Komentari

Autor: Ljiljana Pavlović

02/11/2022

-

13:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivna nega na Dečjoj klinici u Nišu neće primati pacijente zbog pojave respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), saopšteno je danas iz niškog Univerzitetskog kliničkog centra. RSV potvrđen je kod petoro novorođenčadi.

"Sva novorođenčad i prevremeno rođena deca su dobro. Do pojave infenkcije došlo je tako što je u našu jedinicu lečenja upućeno dvoje male dece, jedno novorođenče od tri nedelje, drugo odojče od dva i po meseca, koji su bili životno ugroženi, sa teškom kliničkom slikom, i sa RSV infekcijom", rekla je Jelena Vojinović, direktorka Klinike za dečije interne bolesti.

Deca koja su primljena kao nulti pacijenti su dobro i biće otpuštena sa klinike. Virus je potvrđen kod još troje dece i ona su stabilno, kažu u UKC Niš.

"Zaraženi dobro reaguje na terapiju i niko nije u situaciji da se borimo za njegov život. Tu su njihovi roditelji. Svi delovi pedijatrijske klinike rade -   kovid, intenzivna nega, odeljenje, dijagnostika, samo je obustavljen prijem u  intenzivnu negu za ugroženu novorođenčad i oni se prebacuju u Beograd u pedijatrijske institucije", rekao je Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

Ostali pacijenti, prema rečima doktorke Vojinović, su negativni na ovaj virus.

"Reč je o virusu koji se uobičajeno javlja u ovo doba godine. Ove jeseni je nešto intenzivnije zaražavanje i imamo veći broj obolele dece. Virus kod većine dece daju blagu kliničku sliku, međutim ugrožena populacija su novorođenčad i odojčad“, rekla je Vojinović.

U UKC Niš napominju da nema epidemije i da je o ovom slučaju obaveštena i nova ministarka zdravlja Danica Grujičić.

 

Komentari (0)

Srbija