Društvo

Nakon intervencije Zaštitnika građana detetu u Beogradu omogućena usluga ličnog pratioca

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

13:19

Nakon intervencije Zaštitnika građana detetu u Beogradu omogućena usluga ličnog pratioca
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pokretanja postupka kontrole Zaštitnika građana, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda omogućio je detetu korišćenje usluge ličnog pratioca koje je na to imalo pravo po mišljenju Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške, saopstio je danas Zaštitnik Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana je po pritužbi majke deteta kome nije omogućeno korišćenje ove usluge i koje je stavljeno na listu čekanja, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada nadležnog gradskog sekretarijata.

U okviru postupka, Zaštitnik građana je utvrdio da je majka deteta u oktobru 2021. godine podnela zahtev Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu - Odeljenje Novi Beograd za ostvarivanje usluge lični pratilac deteta, te da je mesec dana kasnije Humanitarna organizacija "Dečje srce" iz Beograda kao licencirani ovlašćeni pružalac ove usluge, obavestila ovaj organ da su aktuelni kapaciteti popunjeni i da je dete upisano na listu čekanja.

Zaštitniku građana je još utvrdio da je krajem juna 2022. godine Gradski centar poslao urgenciju organizaciji "Dečje srce" za ostvarivanje usluge lični pratilac deteta, i to po prioritetnom postupanju, nakon čega je ažurirana lista čekanja i promenjena pozicija deteta pritužilje jer je drugo dete od 1. avgusta 2022. prestalo sa korišćenjem usluge.

Zaštitnik građana je obavešten da je u toku postupak uključivanja deteta pritužile u uslugu lični pratilac deteta, čime su se stekli zakonski uslovi za obustavu postupka prema nadležnom gradskom sekretarijatu, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija