Društvo

Pašalić: Povećan broj žalbi Zaštitniku građana, najviše pritužbi na ministarstva

Komentari

Autor: Fonet

29/12/2021

-

14:54

Pašalić: Povećan broj žalbi Zaštitniku građana, najviše pritužbi na ministarstva
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da mu se 2020. godine obratilo 18.165 građana, što je 67 odsto više nego prethodne godine, kao i da su primili više od 5.000 pritužbi, što je povećanje od oko 54 odsto u odnosu na 2019. godinu.

"Najveći broj pritužbi građana, skoro 21 odsto, odnosio se na rad organa izvršne vlasti, tačnije ministarstava", rekao je Pašalić, obrazlažući u Skupštini Srbije godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2020. godinu.

On je naveo da su u 2020. godini završili 80 odsto predmeta, što je povećanje od oko 12 odsto u odnosu na 2019, i uputili oko 15 odsto više preporuka. Prema njegovim rečima, građani su mu se prošle godine u 30 odsto slučajeva obraćali zbog zaštite ekonomskih i imovinskih prava, što ukazuje na njihov nepovoljan ekonomski položaj i na nedostatke u radu nadležnih organa u toj oblasti, a visoko rangirane su i povrede prava koje se odnose na principe dobre uprava i socijalno kulturnih prava.

Govoreći o nasilju na internetu, ombudsman je naveo da je veliki broj napada na novinare preko društvenih mreža i da je zato, pre dve nedelje, dostavio vladinoj Radnoj grupi za zaštitu novinara Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čiji je cilj "zaštita novinara i svih građana od pretnji, vređanja i nasilja".

"Svedoci smo pisanja medija da je nasilje na internetu doprinelo tragediji u kojoj je ugašen život jedne mlade žene, zbog čega smatram da je važno da u narednoj godini u detalje uredimo ovu neuređenu oblast i zaštitimo svakog građanina od pretnji, vređanja i nasilja na internetu”, rekao je Pašalić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija