Društvo

Institucija Zaštitnika građana dobila potvrdu A statusa Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

16:45

Institucija Zaštitnika građana dobila potvrdu A statusa Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Institucija Zaštitnika građana Republike Srbije, kao nacionalna institucija za ljudska prava, imaće i narednih pet godina najviši A status koji dodeljuje Globalna alijansa nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) što će doprineti efikasnijem radu i daljem jačanju ove nezavisne državne institucije, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Potkomitet za akreditaciju GANHRI je, na osnovu svih stručnih kriterijuma koje smo ispunili, odlučio da Instituciju Zaštitnika građana Republike Srbije ponovo akredituje statusom A koji ima od 2010. godine. Ovakva odluka logičan je rezultat stručnog i efikasnog rada Zaštitnika građana prethodnih godina", rekao je Pašalić, navodi se u saopštenju kancelarije poverenika.

Pašalić je naveo da A status omogućava Zaštitniku građana da, uz pravo glasa, aktivno učestvuje u radu regionalnih i međunarodnih mreža institucija za zaštitu ljudskih prava, i obezbeđuje Zaštitniku građana posebno pravo obraćanja na sednicama Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

"Iako nemam ovlašćenja da postupam van Republike Srbije, uvek ću koristiti ovo pravo obraćanja u Savetu za ljudska prava UN kao i bilateralne sporazume koje sam inicirao sa ombudsmanima 17 zemalja da zaštitim prava naših građana na teritoriji drugih država, što sam više puta i činio u pojedinačnim kontaktima sa ombudsmanima ili u međunarodnim mrežama ombudsmana", naveo je Pašalić.

On je istakao da se ovo potvrđivanje A statusa uklapa se sa pozitivnom ocenom koju je Evropska komisija dala razvoju Republike Srbije.

"Građani Srbije će jačanjem institucije i autoriteta Zaštitnika građana, u šta ubrajam i potvrđivanje A statusa, na brži i efikasniji način moći da rešavaju probleme koje imaju u svakodnevnom životu i u kontaktima sa nadležnim organima“, rekao je Pašalić i dodao da će A status, kao i novi Zakon o Zaštitniku građana, doprineti još većoj efikasnosti i nezavisnosti ove institucije, kao i učvršćivanju poverenja građana Republike Srbije u ovu instituciju.

Institucija Zaštitnika građana Republike Srbije prvi put je akreditovana 2010. godine od strane GANHRI kao nacionalna institucija za ljudska prava u najvišem A statusu. Provera statusa vrši se periodično na svakih pet godina za sve članice GANHRI, podsetio je Pašalić.

Zaštitnik građana Republike Srbije je, pored GANHRI, član još 12 međunarodnih mreža koje okupljaju nacionalne ombudsmane i slične nezavisne institucije gotovo svih država sveta, i inicijator i član neformalne Balkanske mreže ombudsmana. Statusi A i B koje dodeljuje GANHRI označavaju stepen usaglašenosti rada nacionalnih institucija za ljudska prava sa Pariskim principima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija