Društvo

Zaštitnik građana pozvao Državnu revizorsku instituciju da postupa po zahtevima građaana

Komentari

Autor: Fonet

26/10/2021

-

17:53

Zaštitnik građana pozvao Državnu revizorsku instituciju da postupa po zahtevima građaana
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana zatražio je od Državne revizorske institucije (DRI) da po zahtevima građana postupa u skladu sa zakonom kojim se reguliše njen rad, odnosno da o pristiglim zahtevima odlučuje donošenjem rešenja na koja će postojati pravo na žalbu i pravo na pokretanje upravnog spora.

U mišljenju upućenom DRI, nakon što je na osnovu akta o saradnji od te institucije dobio informacije o pritužbi građanina povodom nostrifikacije stručnih zvanja, Zaštitnik građana navodi da DRI treba da donosi rešenja kojima će odbiti, usvojiti ili odbaciti zahtev, a protiv kojih će građani imati pravo na žalbu.

Zaštitnik građana je primio pritužbu građanina koji se obratio DRI sa zahtevom za sticanje sertifikata za zvanje državni revizor, odnosno nostrifikaciju stručnog zvanja koje poseduje, ali ga je ta institucija samo obavestila da traženi sertifikat nije sertifikat stručnih revizorskih zvanja iz nadležnosti DRI i da ne može biti predmet nostrifikacije. U izjašnjenju Zaštitniku građana, DRI se nije izričito izjasnila na koji način je postupala po zahtevu pritužioca za nostrifikaciju stručnih zvanja stečenih u inostranstvu i u kojoj formi je donela odluku po zahtevu, odnosno da li je sprovela upravni postupak i da li je donela upravni akt.

Zaštitnik građana je utvrdio da odgovor DRI nema formu upravnog akta na koji bi građanin imao pravo žalbe, kao i da je odgovor napisan u formi obaveštenja, bez razloga za odbijanje i bez rešenja sa poukom o pravnom sredstvu. Shodno tome, Zaštitnik građana smatra da DRI treba da postupi u skladu sa članom 7. Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji.

Komentari (0)

Srbija