Društvo

Janković za Euronews Srbija: Vršnjačko nasilje se preselilo i u virtuelnu sferu - ostaje najveći problem za društvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2021

-

20:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poseban izveštaj o diskriminaciji dece koji je radila kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnositi pokazao je da se od 2014. godine pa sve do polovine ove, stanje u vezi sa unapređenjem položaja dece poboljšalo. Međutim, deo problema i dalje je nedovoljna razvijenost različitih vidova podrške dece sa invaliditetom, nepristupačnost zdravstvenih usluga, problemi života dece smeštena u ustanovama i neformalnim naseljima, kao i dečiji brakovi i siromaštvo, rekla je za Euronews Srbija Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je ukazala da je kada je reč o deci, urađeno je mnogo u oblastima poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i u merama populacione politike, ali dodaje da to nije dovoljno, već da postoje dodatne stvari na kojima treba još dosta da se radi.

"Sada se češće dešava da smo u situaciji da sakupljamo novac za lečenje dece, jer neki lekovi ili terapije nisu dosputni iz nekog razloga. Naravno da naš sistem treba da počiva na solidarnosti, ali ne sme to da bude okosnica. Zbog toga moramo da radimo na tome pre svega institucije budu dostupnije kako bi i sami čuli problem i mogli da deluju", kaže ona.

Janković naglašava da problema i daje ima dosta uprkos tome što je dosta toga urađeno, ali da, kada su u pitanju deca u kontekstu diskriminacije, to nikada nije dovljno.

"Deca su nam najbitnija, zbog toga je važno da nastavimo da radimo na poboljašnju uslova u kojima oni žive. Diskriminacija u određenom dobu ostavlja posledice koje nosimo ceo život. Zato je važno da i nadležne institucije reaguju kako bi mogli da te stvari olakšaju", kaže Janković.

Ona je ukazala i da je važno da se po pitanju pružanja socijalnih zaštita, koji je takođe evidentiran kao problem, uključe i lokalne samouprave.

"Najveći problem je taj što usluge u domenu socijalne zaštite nisu dovoljno dobro pokrivene u celoj zemlji. Za to ne postoji nikakvo opravdanje. Mi smo juče poslali lokalnim samoupravama preporuku mera što se tiče socijlane zaštite i na koji način to može da se sprovede u delo", objašnajva Janković ističući da se potrebe razlikuju od opštine do opštine.

Najveći problem vršnjačko nasilje

Janković je za Euronews Srbija rekla da je je probelem vršnjačkog nasilja i dalje aktuelan, ali i da se on preselio i u digitalni svet, što je za sve jedna nova forma. Kaže da kada je reč o nasilju na društvenim mrežama, deca učestvuju u agresivnoj komunikaciji.

"U toj borbi ključni su roditelji i škole, ali i sve institucije, organizacije, mediji i pojedinci, koji se moraju voditi najboljim interesima dece na ovom najodgovornijem zadatku za celo društvo", rekla je Janković.

Kaže da se u obrazovanju dosta uradilo, ali da se neki problemi nisu pomakli.

"Uvdeno je dualno obrazovanje, izmenjeni su propisi, digitalizacija napreduje, ali budimo oprezni. Najveći problem je upravo taj digitalni identitet. Vršnjačko nasilje je veliki problem i dalje", kaže Janković.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija