Društvo

Deci ulice potrebna topla garderoba: Niske temperature napunile svratišta, od vikenda duplo više korisnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

21:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sa prvim snegom i niskim temperaturama napune se prihvatilišta kako za odrasle, tako i za decu. Svakodnevno oko 70 do 80 dečaka i devojčica koji žive i rade na ulici u svratištu potraže pomoć, kako bi dobili ručak, pristup kupatilu i čistoj odeći i obući. Ta statistika se značajno promeni čim padne prvi sneg. Kako je za Euronews Srbija istakla Jelena Aćimović iz Svratišta za decu na Novom Beogradu, tokom vikenda broj korisnika se gotovo udvostručio.

"Za vikend smo imali više od 150 različitih korisnika, odnosno različite dece koja su posetila svratište u Krfskoj 7, na Zvezdari i ovde kod nas na Novom Beogradu. Bilo je jako dinamično, ali mi smo spremi i očekujemo povećan broj dece sa dolazećim hladnim danima", ističe ona.

Naglašava da je stvatišima najpotrebnija nepromočiva dečja zimska obuća, kao i topla garderoba – jakne, šalovi i rukavice.

"Apelovala bih ovom prilikom da ta garderoba bude nošiva, a cipele čitave. Dešava se ponekad da dobijemo pocepanu obuću ili jakne koje ne možemo da koristimo. Potrebna nam je garderoba za decu od pet do petnaest godina, a cipele od broja 30 do 39 ili 40", objasnila je Aćimović.

Ovo je doba godine kada su aktuelni paketići, kojima se deca najviše raduju, a u svratištima su već počeli da pripremaju te poklone.

"Obično to budu slatki paketići sa nekom igračkom ili garderobom – naravno, zavisi od uzrasta i pola deteta", dodaje Aćimović 

Naša sagovornica naglasila je da, ukoliko neko želi da pomogne, važno je da igračke, školski pribor ili garderoba budu nove, jer je, kako kaže Aćimović, to jedini period u godini kada deca mogu da dobiju nešto nekorišćeno i novo.

Posle sedam godina, svratište se ponovo otvara u Nišu

Deca ulice u Nišu, ponovo imaju gde da se sklone tokom zimskih meseci, pošto, posle sedam godina, ovaj grad ponovo dobija svratište. Projekat je na putu ka realizaciji zahvaljujući Ambasadi Švajcarske, Gradu Nišu i Otvorenom klubu, ističe Koordinator svratišta socijalni radnik Boško Aleksić za Euronews Srbija.

Euronews TV

"Grad Niš planira da otvori svratište naredne godine, a za to je otvorena i budžetska linija. Za sada Dom Duško Radović može u svojim prostorijama urgentno da primi decu koja su stanju socijalne potrebe", rekao je Aleksić.

Kroz trenutni rad, projekat pokušava da vrati poverenje deci u sistem koja treba da brine u njima, pružajući im pažnju podršku i korisne savete.

Aleksić ističe da o broju dece ulice, postoje samo raniji podaci, kada ih je bilo oko 200, ali on smatra da je ta statistika ostala relativno ista. Upravo zato posle otvaranje, svratište će raditi na jačanju socijalno ugroženih porodica kako bi taj broj opao.

Podsetimo Niš je pre sedam godina imao stvatište, koje je za pet godina rada primilo više od 200 dece. 

Komentari (0)

Srbija