Društvo

Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Beogradu spremna za zimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2021

-

11:45

Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Beogradu spremna za zimu
Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Beogradu spremna za zimu - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Prihvatilište za odrasla i stara lica spremno je za predstojeći hladni talas, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te najavila da će od sutra, 14. oktobra, početi sa radom dodatni objekat u Prote Mateje koji će služiti za smeštaj lica bez krova nad glavom.

Obilazeći novi prostor, Stanisavljević je podsetila da objekat u Кumodraškoj ulici ima kapacitet od 104 mesta, a da je na smeštaju trenutno 56 korisnika.

"Zbog pandemije virusakorona moramo da vodimo računa o svim epidemiološkim merama i o maksimalnom broju korisnika koji mogu da budu u određenom objektu. S obzirom na to da nailazi hladni talas, a kako bismo bili sigurni da niko neće ostati na ulici i bez pomoći, na vreme smo preduzeli sve mere, a jedna od njih je i otvaranje ovog objekta koji će sutra početi sa prijemom", navela je ona.

Beoinfo

 

Rekla je i da u njemu ima datnih 20 kreveta za korisnike, kao i izolacioni blok sa šest kreveta.

"Pored objekta u Prote Mateje radi i dnevni centar u Solunskoj ulici koji služi za one koji ne žele usluge smeštaja, jer je beskućništvo poseban društveni fenomen i ne možemo nikoga da nateramo već za smeštaj mora postojati saglasnost volje. I njima će biti omogućeno da dobiju obrok, odeću, topao napitak, higijenski paket, kao i informaciju gde je moguće ostvariti uslugu smeštaja", rekla je Stanisavljević.

Ona je istakla da je u planu otvaranje dva dodatna dnevna centra u narednom periodu.

"Želimo da budemo sigurni da osobe bez krova nad glavom, kojih najviše i ima u centralnim gradskim opštinama, imaju ono što im je najpotrebnije, obrok, odeću, topli napitak i higijenski paket, a u prostorima u Solunskoj ulici dostupna je i vakcinacija. Osim toga, u svakom trenutku dostupna je i usluga smeštaja kako niko po hladnom vremenu ne bi boravio na ulici", istakla je Stanisavljević.

Direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica Nevenka Nikić Simatković je istakla da je sve spremno za prijem korisnika i da se primenjuju prošlogodišnja iskustva i poštuju sve epidemiološke mere.

"Virus korona za sve ovo vreme nije ušao u prihvatilište, uspeli smo da vakcinišemo više od 90 odsto korisnika i ovo je način da se pomogne svim ljudima koji se nalaze u stanju hitne socijalne potrebe. Svako kome je potrebna pomoć može da se javi Centru za socijalni rad koji procenjuje koju vrstu pomoći može da ostvari. Svi koji dolaze moraju imati PCR test i boraviće 14 dana u izolacionom bloku", podsetila je direktorka prihvatilišta.

Komentari (0)

Srbija