Društvo

Izveštaj o diskriminaciji: Značajno poboljšan položaj dece u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

18:20

Izveštaj o diskriminaciji: Značajno poboljšan položaj dece u Srbiji
Izveštaj o diskriminaciji: Značajno poboljšan položaj dece u Srbiji - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji je danas predstavljen, pokazao je da se od 2014. pa sve do polovine ove godine stanje u vezi sa unapređenjem položaja dece poboljšalo poručili su danas predsednik Skupštine Srbije Ivica i Dačić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Dačić je na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati Posebnog izveštaja o diskriminaciji dece istakao da se u njima konstatuje da je Srbija u proteklim godinama izgradila adekvatan antidiskriminacioni pravni okvir.

"Zakon o zabrani diskriminacije, koji je usvojila Narodna skupština je u tom smislu temelj naše zajedničke borbe protiv diskriminacije u svakom njenom obliku, uključujući i borbu protiv diskriminacije dece", rekao je Dačić u Skupštini.

Dačić je naveo da je Poseban izveštaj o diskriminaciji dece svima potreban jer, kako kaže, živimo u društvu u kojem je diskriminacija dece još uvek prisutna, uprkos tome što je naš pravni i institucionalni okvir zabranjuju.

Diskriminacija još postoji

"Nažalost, i ovaj Izveštaj pokazuje da diskriminacija dece postoji i dalje, na mnogo nivoa, i da je i dalje veliki prostor u kojem institucije naše države i celo društvo moraju da ulože napor da se eliminiše svaki vid diskriminacije", rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je dodao da taj izveštaj treba treba da se shvati kao poziv svim društveno odgovornim akterima u našoj zemlji, da ulože zajedničke snage kako bi doprineli da se prema svakom detetu postupa na dostojanstven način, bez obzira na njihove međusobne različitosti i specifičnosti, sa ciljem stvaranja takvog društva u kojem bi diskriminacija dece bila isključena.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je učestvovala u izradi tog izveštaja, ukazala je da je kada je reč o deci, urađeno mnogo u oblastima poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i u merama populacione politike.

"U izveštaju su date preporuke za unapređenje dostupnosti usluga socijalne zaštite, inkluzivnog obrazovanja, poboljšanje pristupačnosti zdravstvenih usluga deci u ruralnim područjima, smanjenje diskriminacije i stigmatizacije dece sa smetnjama u razvoju..", rekla je Janković.

Najveći problem vršnjačko nasilje

Janković je navela da je prema rezultatima izveštaja jedan od najvećih problema vršnjačko nasilje, u kojem kaže, ne samo da deca sprovode, već ga i postavljaju na društvene mreže, kao i agresivna komunikacija i diskriminatorni odnosi kod jednog dela dece.

"U toj borbi ključni su roditelji i škole, ali i sve institucije, organizacije, mediji I pojedinci, koji se moraju voditi najboljim interesima dece na ovom najodgovornijem zadatku za celo društvo", rekla je Janković.

Prema njenim rečima, taj izveštaj je sačinjen zbog problema koji postoje u društvu, kao što su nedovoljna razvijenost različitih vidova podrške deci sa invaliditetom poput ličnih pratilaca i pedagoških asistenata, pristupačnost zdravstvenih usluga i ustanova, problemi života dece smeštene u ustanove...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija