Društvo

Bjelobrk za Euronews Srbija: Savremenim roditeljima potrebna veća podrška, nisu samo finansije u pitanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

23:21

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Najveći problem za roditelje je nemogućnost da usklade radno vreme sa radnim vremenom škola i vrtića, rekla je za Euronews Srbija Gordana Bjelobrk načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Ona je ukazala i na činjenicu da pomoć pre svega potrebna majkama, ali i to da ta pomoć treba da bude sistemska, kontinuirana i organizovana.

Da je zaposlenim roditeljima u Srbiji svaka pomoć potrebna pokazalo je i nedavno istraživanje sprovedeno u okviru projekta "Jednaki - Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodicnog života zaposlenih" koje je realizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Fondacija Ana i Vlade Divac pomoću sredstava iz Evropske komisije.

Bjelobrk je u razgovoru za Euronews Srbija rekla da je više faktora uključeno po pitanju podrške roditeljima - od sistemske, preko lokalne i državne, pa do samog odnosa sa poslodavcima.

"Mere populacione politike ne moraju da budu sam ekonomske prirode, već mogu da budu i usmerene jednim ka usklađivanju rada i roditeljstva. Ono treba da bude prepoznato dvostrano i od strane poslodavca ali i zaposenog", kaže Bjelobrk navodeći da usklađivanje roditeljstva i karijere nije ni malo lako, naprotiv, kaže ona, tu ima dosta izazova.

Komentarišiću upravo jedna od poslednih mera koja je doneta kako bi se pozitivno uticalo na roditeljstvo u Srbiji a koja se ondosi na 300.000 dinara koje će država davati od prvog januara sledeće godine za prvo dete, Bjelobrk kaže da je potrebno uvesti još mera koje se ne tiču samo finasija.

"Mere treba da budu širokog spektra. Pored ekonomskih, treba da obuhvate i mnoge druge stvari. Treba da se utiče na usklađivanje rada i roditeljstva, da se na taj način smanji psihološka cena deteta. Da se roditeljima pruži mogućnost da se ostvare na oba plana. Takođe, i da se napravi prosotra da ukoliko poslodavac ili lokalna samouprava na neki način mogu da pomognu roditeljima to i učine. Mi smo u okviru ovog istraživanja došli do informacije da roditelji dosta novca odvajaju za vannastavne aktivnosti i da im je zaista potrebna pomoć ako ne za svako, onda bar za treće.

Kako je naglasila, naophodan je širok spektar pomoći, jer, kako kaže, jednom merom nije moguće da se podstaknu roditelji da imaju više dece jer većina njih ima različite stavove, ali i potrebe po ovom pitanju.

Bjelobrk se osvrunula i na činjenicu da većina majki dosta profesionalno stagnira tokom odrastanja deteta u poređenju sa očevima, ali i dodaje da je obrazac savremene porodice počeo vremenom da se menja.

"Razlika je tu najveća. Oko 75 odsto roditelja muškog pola je napredovalo u karijeri do 11. godine deteta, za majke to je duplo manje. Međutim, ono što je pozitivno kao rezultat ovog istraživanja jeste da je porastao udeo očeva koji koriste period za negu deteta nakon njegovog rođenja. Do toga smo došli kada smo uporedili informacije sa prethodnim istraživanjima. To je dokaz da se menja obrazac ponašanja u porodicama, tačnije nekada je otac bio samo neko ko se brine za egzisteniciju, sada to nije tako", dodala je i naglasila da sistemka, podrška, kao i organizacija su ključni i ukazala da ovako nešto dugo primenjuju zemlje EU koje se takođe suočavaju sa demografskim problemima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija