Zdravlje

Direktor Kancelarije SZO za Evropu: Među decom od pet do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

14:55

Direktor Kancelarije SZO za Evropu: Među decom od pet do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je danas da je među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa u evropskom regionu.

Direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge istakao je da bi obavezna vakcinacija trebalo da bude "poslednje sredstvo", prenosi agencija AP.

Kluge je naglasio kontinuiranu pretnju od široko rasprostranjenog delta soja virusa i napomenuo da je novi omikron soj do sada registrovan u 21 zemlji u Evropi.

"Delta soj virusa ostaje dominantan širom Evrope i Centralne Azije, a znamo da su vakcine protiv kovida 19 efikasne", rekao je Kluge.

Osvrćući se na zaštitu dece, Kluge je kazao da je udeo obolelih među decom dva do tri puta veći nego među odraslima, zbog čega je neophodno redovno provetravanje, upotreba maski, ali i testiranje u školama.

"Kako se školski raspust približava, moramo da priznamo da deca ugrožavaju svoje roditelje, deke i bake kod kuće, sa 10 puta povećanim rizikom da ti odrasli dobiju teški oblik bolesti, da budu hospitalizovani ili umru ako nisu vakcinisani“, rekao je on.

Kluge je takođe govorio o obaveznoj vakcinaciji, za koju je istakao da bi trebalo da bude poslednje čemu se pribegava i to kada su sve druge opcije da se poboljša obuhvat vakcinacijom iscrpljene.

Kluge je ukazao da se mora uzeti u obzir kakav će efekat uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida imati na poverenje građana.

Komentari (0)

Magazin