Politika

Brnabić: Misija Unicefa je najuzvišenija i najlepša moguća, svakom detetu pripada jednako pravo za sreću

Komentari

Autor: FoNet

07/12/2021

-

20:20

Brnabić: Misija Unicefa je najuzvišenija i najlepša moguća, svakom detetu pripada jednako pravo za sreću
Brnabić: Misija Unicefa je najuzvišenija i najlepša moguća, svakom detetu pripada jednako pravo za sreću - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Misija Uicefa je najuzvišenija i najlepša moguća, ocenila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić, dok je direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podsetila da je glavna misija te organizacije da svako dete ima jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i podršku mentalnom zdravlju.

Kostadinova je, na prijemu povodom 75. godišnjice Unicefa u Muzju savremene umetnosti u Beogradu, podsetila da je Jugoslavija davne 1947. godine uspostavila saradnju sa tom organizacijom, koja je slala podršku za decu posle Drugog svetskog rata.

Ona je ukazala da je pandemija virusa korona bila poseban izazov, pogoršala je siromaštvo i uvećala nejednakosti, a najviše je pogodila najmlađe, posebno decu iz marginalizovanih grupa. Sada je prilika da ponovo osmislimo svet kakav želimo za našu decu. Mi u Unicefu želimo svet bez zanemarivanja, zlostavljanja i rodnog nasilja, poručila je Kostadinova.

Želimo jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i zaštitu i podršku mentalnom zdravlju dece i maldih, istakla je Kostadinova. U saradnji sa Vladom Srbije, podsetila je ona, sarađivali smo da se obezbedi jednak pristup obrazovanju za svu decu, posebno onu iz najranjivijih grupa, da bi premostili digitalni jaz, ali i na programima da mladima pomognemo da steknu veštine i pripreme se za tržište rada u 21. veku.

Kostadinova je istakla da je misija Unicefa pomogla distribuciju skoro pola miliona vakcina protiv koronavirusa. Brnabić je poručila da je Srbija bila i ostaje posvećena ispunjavanju svojih obaveza iz Konvencije o pravima deteta.

"Sa misijom Unicefa imamo brojne programe, saradnje, a samo neki od njih su da deca imaju kvalitetno obrazovanje i jednak pristup, prevencija nasilja nad decom, uspostavili smo sistem onlajn nastave i obezbedili da deca iz marginalizovanih grupa imaju internet i računare kako bi je pratili", kazala je Brnabić.

Brnabić je istakla da je u saradnji sa sedam ministarstava i Kancelarijom za IT pokrenuta i platforma "Čuvam te" za prevenciju nasilja nad decom.

"Vlada Srbije posvećena je ostvarivanju važnog cilja da svako dete ima jednako pravo na srećno detinjnstvo, ljubav, igru i učenje", rekla je Brnabić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija